Volledig scherm
PREMIUM
Prinses Mabel © Robin Utrecht

'Prinses Mabel kun je alleen maar bewonderen'

Vijf jaar laterHoe ziet, vijf jaar nadat prins Friso bedolven werd door de Oostenrijkse sneeuw, het leven van zijn weduwe eruit? Deze krant volgde het spoor van prinses Mabel, dwars door Europa.

LECH, donderdag 18 februari 2016

Is ze het nou? Die blonde vrouw met zwarte jas, die in straf tempo door het dorp wandelt? Of toch niet? Het Haarlemse echtpaar, op weg naar de skipiste in Lech, wordt het niet eens.

Nee, het kan prinses Mabel niet zijn, besluit de man. De koninklijke familie wordt pas komend weekeinde verwacht voor de wintersportvakantie, die ze al sinds jaar en dag in dit luxueuze Oostenrijkse oord doorbrengt. Daar heeft het tragische ongeval van prins Friso, op 17 februari 2012, niets aan veranderd.

Beatrix checkt in de voorjaarsvakantie nog altijd in bij Gasthof Post. Koning Willem-Alexander, prins Constantijn en hun gezinnen eveneens. ,,Maar Mabel komt hier niet meer na dat drama. Dat kan ik me ook echt niet voorstellen'', zegt de mannelijke helft van het Haarlemse stel. ,,Friso is hier niet overleden, maar dit is wel de plek waar ze hem kwijt is geraakt.''

Zijn vrouw laat een skistok vallen. Als ze bukt om 'm op te pakken, piepend en krakend van de wintersportspierpijn, overpeinst ze: ,,Ik weet het niet. Die blonde vrouw daar lijkt toch wel heel erg op haar.''

Hij: ,,Geloof me nou, ze is het niet.''