Volledig scherm
Harvey Weinstein. © afp

Producent Harvey Weinstein beschuldigd van jarenlange seksuele intimidatie

De bekende Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft zich verontschuldigd voor zijn gedrag en behandeling van vrouwen, nadat de New York Times naar buiten gebracht dat hij gedurende zijn lange carrière een flink aantal vrouwen seksueel geïntimideerd heeft. Hij trof onder meer schikkingen met acht van hen, aldus de krant.

De 65-jarige Weinstein staat samen met zijn broer aan het hoofd van de Weinstein Company, het productiebedrijf dat onder meer verantwoordelijk is voor The King’s Speech, Chicago, Pulp Fiction, Shakespeare in Love en Good Will Hunting. De producent staat daarnaast bekend om zijn politieke activisme: hij is overtuigend liberaal en liep ironisch genoeg eerder dit jaar zelfs mee tijdens de Women’s March voor vrouwenrechten.

In een verklaring aan de New York Times erkende de getrouwde Weinstein dat zijn gedrag vrouwen leed heeft berokkend. Hij kondigde aan een stapje terug te doen in zijn bedrijf om aan zichzelf te werken, aldus Weinstein. 

De producent zou de afgelopen dertig jaar acht vrouwen betaald hebben, zodat ze geen klacht zouden indienen voor seksuele intimidatie en ongewenste aanrakingen. Eén van hen zou actrice Rose McGowan zijn. Zij heeft niet op het artikel gereageerd.  

Actrice Ashley Judd wil wel praten over haar nare ervaring met Weinstein in een hotelkamer. Hij vroeg haar of ze hem wilde zien douchen. Volgens Judd is het wangedrag van Weinstein een ‘publiekelijk geheim’ in Hollywood en wordt het hoog tijd dat er in het openbaar over wordt gesproken. Weinstein nodigde regelmatig vrouwen, veelal werknemers, uit in hotelkamers onder het mom van een werkontmoeting. Daar vroeg hij bijvoorbeeld om een massage en was hij in sommige gevallen handtastelijk. 

Aanklacht

Nadat Weinstein in een verklaring zijn ‘diepste verontschuldigingen’ had aangeboden, gooide zijn advocaat het over een andere boeg. De berichtgeving in de New York was ‘lasterlijk’ en volgens de advocaat overweegt de producent om de krant aan te klagen. Volgens de New York Times heeft Weinstein uitgebreid de kans gehad om op de onthullingen te reageren voordat het verhaal gepubliceerd werd. 

Weinstein heeft in Hollywood enorm veel invloed en veel mensen hebben ofwel hun loopbaan aan hem te danken, of hebben zijn productiebedrijf nodig om hun werk te kunnen doen. De vraag is dan ook of de onthullingen werkelijk invloed zullen hebben op zijn zakelijke succes in de filmindustrie.

  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.