Het oude Luxor Theater in Rotterdam.
Volledig scherm
Het oude Luxor Theater in Rotterdam. © ANP XTRA

Producenten verbijsterd over regels voor opening theaters: ‘Hier hebben we helemaal niks aan’

Het kabinet gaat voorbij aan de werkelijkheid van de Nederlandse theaters door te claimen dat zij op 1 juni hun deuren weer kunnen openen. Dat stellen verschillende theaterproducenten. Die zijn verbolgen over de maatregelen die gepaard gaan met de ‘versoepelingen’.

,,Dat we weer open kunnen is gewoon niet waar”, zei Albert Verlinde vanochtend in Goedemorgen Nederland. Stage is een van de grootste theaterproducenten van Nederland. Ruud de Graaf, van De Graaf & Cornelissen Entertainment, noemt het ‘een belediging naar ons vak’. ,,Hiermee geeft de minister aan dat ze er niets van snapt. Hier hebben we helemaal niets aan, een wassen neus. Ik weet niet wie dit verzonnen heeft, dit is het domste dat ik in lange tijd gehoord heb.” 

Tijdens de persconferentie op woensdag werd duidelijk dat theaters vanaf 1 juni een maximaal aantal van 30 bezoekers mag ontvangen. Vanaf 1 juli wordt dat verhoogd naar honderd man. ,,Ik ben echt boos. Ik vind het een oneerlijk verhaal”, zegt theaterproducent Verlinde. ,,Ik weet niet wie daar de teksten schrijft, maar het feit dat je durft te zeggen dat theaters opengaan terwijl je aan de andere kant zegt dat er 30 man naar binnen mogen, inclusief personeel...”

Schijnopening

Ruud de Graaf vult hoofdschuddend aan: ,,Bij onze musical Kinky Boots staan er op het toneel al dertig. Wij gaan niet eens nadenken over voorstellingen voor 30 of 100 man, want dat is voor ons onmogelijk.” Ook acteur en theaterproducent Jon van Eerd is diep teleurgesteld. ,,Ik kreeg felicitaties van mensen dat de theaters weer open gaan. Ik moet ze teleurstellen, dit is een soort zoethoudertje dat voortkomt uit onwetendheid of ongelooflijke dommigheid. Zowel de theaters als de producenten kunnen niet renderen met maar honderd man in de zaal.”

Verlinde had liever dat premier Rutte gezegd had dat de theaters dicht bleven. ,,Wees dan een vent en zeg dat. Dit is een schijnopening”, vindt Verlinde. ,,Om mensen binnen te laten heb je al vier man nodig”, legt hij uit. ,,Er gaat denk ik niets open in Nederland.”

Het enige waar Verlinde nu nog op hoopt, is dat de klappen die de theaterwereld financieel krijgt inderdaad worden opgevangen. ,,Het is echt belachelijk wat daar gisteravond gezegd is”, benadrukt hij nogmaals. Het bedrijf van Verlinde, Stage Entertainment, stevent dit jaar volgens Verlinde af op een omzetverlies van 40 à 50 miljoen euro.

Broekriem aantrekken

Van Eerd: ,,Onze theatervoorstellingen hebben we halverwege het seizoen moeten stilleggen, inhalen gaat niet meer. Die klap kunnen we financieel mede met privégeld nog opvangen, maar hoe het voor volgend seizoen moet?”
De Graaf gaat kijken welke maatregelen nodig zijn om overeind te blijven. ,,Onze maandelijkse kosten, 30.000 tot 40.000 euro, lopen door. Ik vrees dat we de broekriem heel strak moeten aantrekken. Als de minister had gezegd: tot 1 januari kunnen de theaters niet open, dan had ik daar vrede mee gehad. Hier ben ik heel boos over, ik vind het onbegrijpelijk en verstandsloos. Het enige theater dat op deze manier opengaat is het vlooientheater.”

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: