Programma Özcan Akyol nu al verkocht aan België

videoNog voordat de eerste aflevering van de NTR-documentaireserie De Neven van Eus in Nederland op televisie is geweest, heeft de Vlaamse publieke omroep VRT de vijfdelige reeks gekocht.

Volledig scherm
Özcan Akyol © Skyhigh TV

In het programma schetst schrijver en columnist van deze krant Özcan Akyol aan de hand van verhalen van zijn Turkse familieleden de veranderingen in het land. Beide ouders van Akyol werden op het platteland in Turkije geboren. Zelf heeft hij nooit in het land gewoond.

Akyol is ‘blij verrast’ met de belangstelling voor zijn programma vanuit Nederlandstalig België. ,,Ik kom daar wel eens op televisie, vooral voor de promotie van mijn boeken. Maar het laat vooral zien dat de ontwikkelingen in Turkije niemand onverschillig laten, ook in Vlaanderen niet. België heeft relatief nog een grotere Turkse gemeenschap dan Nederland en ook daar wonen hoofdzakelijk heel conservatieve Turken. Ik wil laten zien dat de stemming in Turkije nogal anders is dan onder de groepen die we in Nederland en België kennen. En het is heel fijn dat daar dus ook in Vlaanderen interesse voor is.’’

Belangstelling

Volledig scherm
Özcan op bezoek bij zijn bejaarde tante Hanim. NTR/De Neven van Eus.


© RV

Juist door de stormachtige gebeurtenissen in Turkije en de diplomatieke rel tussen ons land en de Turken bemerkt Akyol ook in Nederland een ‘enorme interesse’ in het land waar zijn ouders opgroeiden. ,,Dinsdag gaf ik nog een lezing in Tilburg. Eigenlijk zou dat over mijn boeken gaan, maar het grootste gedeelte van de avond heb ik over Turkije gepraat met het publiek, dat allemaal vragen had over het land en de inwoners. Het is echt een onderwerp dat leeft.’’

Volgens Akyol is ook belangstelling uit andere landen voor het programma. De eerste aflevering van ‘De Neven van Eus’ is in Nederland op zondag 28 mei vanaf 20.15 uur te zien op NPO2.    

Volledig scherm
Özcan Akyol. © AD

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (70%)
  • Marjolein (25%)
2010 stemmen