Volledig scherm
De kandidaten tijdens de halve finale. © NTR

Project Rembrandt nadert ontknoping: wint een jonkie of een Servische?

pollWie van de vier finalisten mag zich de beste amateur-kunstschilder van Nederland noemen: Sebas Groot (21), Suzana Jovanovic (44), Ruben Lopulalan (34) of Nard Kwast (45)? Vanavond is op NPO 1 de ontknoping te zien van de schilderwedstrijd Project Rembrandt.

Vijftig kandidaten moesten de afgelopen zeven afleveringen laten zien wat ze aan talent in huis hebben door het maken van verschillende opdrachten. Zo moesten ze bijvoorbeeld portretten schilderen van André van Duin en Louis van Gaal. De deelnemers worden gecoacht door ontwerper Jaap Godrie en kunstenares Iris Frederix. Annechien Steenhuizen presenteert Project Rembrandt.

De laatste aflevering speelt zich af in het Rijksmuseum. De winnaar mag in dat museum exposeren.

Poll

Winnaar Project Rembrandt is voor mij

  • Sebas (60%)
  • Suzana (9%)
  • Nard (10%)
  • Ruben (21%)
6499 stemmen
Volledig scherm
© NTR

Suzana

Suzana’s naam spel je op deze manier omdat ze uit Servië komt. 22 jaar geleden kwam de 44-jarige supermarktmedewerkster naar Nederland. Nadat haar relatie op de klippen liep, voedde ze haar inmiddels 21-jarige zoon Giovanni alleen op. Nu hij volwassen is, kan ze tijd aan schilderen besteden. Nadat ze een aantal wedstrijden won, groeide haar zelfvertrouwen en schopte ze het tot de finale van Rembrandt.

Volledig scherm
© NTR

Sebas

Sebas is de jongste deelnemer, hij is nog maar 21 jaar oud. De student Kunstgeschiedenis woont bij zijn ouders in Noord-Holland. Sebas koos bewust niet voor de Kunstacademie en dus leerde hij schilderen door zelfstudie. De blonde Noord-Hollander is niet bezig met talent maar wil vooral de techniek leren. Met zijn score in Project Rembrandt verraste hij vooral zichzelf.

Volledig scherm
© NTR

Ruben

Ruben (34) werd ooit aangenomen op de Hogeschool voor de Kunsten, waar hij zonder vooropleiding mocht starten. Maar Ruben stortte zich in het studentenleven en maakte de opleiding nooit af. Nadat hij een baan vond als operator in een glasfabriek, pakte hij het penseel niet meer op. Met zijn deelname wil hij zijn ouders blij maken en zijn talent herontdekken.

Volledig scherm
© NTR

Nard

De hobby van de 45-jarige Nard staat ver af van zijn kantoorbaan als ambtenaar bij de gemeente Arnhem. Rond zijn 20ste ontdekte hij een speciale interesse voor de schildermeesters uit de zeventiende eeuw. Nard schildert zo’n drie dagen per week en verkoopt reproducties van bekende schilderijen door. Zijn droom is om professioneel kunstschilder te worden.