Volledig scherm
© anp

Protestzanger Armand (69) overleden

VideoProtestzanger Armand is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch Excelsior vrijdag bekend. De markante Brabantse zanger met zijn lange rode haren, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, was vooral bekend van het nummer Ben ik te min uit 1967.

Quote

Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet

Armand
Volledig scherm
Armand in 2012. © ANP
Quote

In de hemel mag niemand blowen, maar jij wel.

Dave von Raven
Volledig scherm
© anp

Hiermee stond hij veertien weken in de Top 40. Het lied stond vorig jaar op plek 1279 in de Top 2000.

In de jaren negentig zei 'het boegbeeld van blowend Nederland' nog tegen het AD dat hij na zijn dood liever niet gecremeerd wil worden. Hij geeft er de voorkeur aan door zijn vrienden te worden opgerookt.

De markante zanger wist 20 jaar geleden al zeker dat hij meer dan zijn lichaamsgewicht aan Rode Libanon (volgens kenners extra lekkere hasj, red.) had opgerookt. ,,Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet'', zei hij onlangs bij De Wereld Draait Door.

The Kik
De zanger bracht dit jaar nog een album uit met de Rotterdamse band The Kik, waarmee hij ook door het land toerde. ,,Ik krijg er peper van in mijn reet'', zei hij.

,,Het is net alsof ik weer 17 jaar ben en sta te spelen in zaal De Poort van Kleef in Eindhoven. (...) Het gaat die jongens van The Kik strikt om rock-'n-roll. Ik ben aangenaam verrast.''

The Kik-leadzanger Dave von Raven reageert op Facebook emotioneel op het overlijden van Armand. ,,Bedankt Armand'', schrijft hij. ,,Bedankt voor al die mooie liedjes, bedankt voor al die mooie verhalen, bedankt voor het enthousiasme, bedankt voor het volhouden, bedankt voor de kleurtjes, bedankt voor alles. In de hemel mag niemand blowen, maar jij wel. Rust zacht Manus.''

Maatschappijkritiek

De zanger bracht zijn eerste solo-single En nou ik uit in 1965, maar dit nummer werd een flop. Zijn tweede single had meer succes, maar met Ben ik te min brak hij echt door. De albums die volgden staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. Hij streed tegen kruisraketten, het drugsbeleid, het grootkapitaal, maar bovenal de burgerlijkheid, aldus zijn platenmaatschappij.

In totaal bracht hij in vijftig jaar tijd elf solo-studioalbums en tientallen singles uit. Zijn laatste werk, met The Kik, kwam op nummer 16 binnen in de Album Top 100. Hij werkte de afgelopen jaren verder samen met onder meer Jungle By Night, Rick de Leeuw, Benjamin Herman en Lucky Fonz III.

De zanger stond nog geregeld op het podium en ook voor de komende tijd stonden nog optredens op de agenda, staat te lezen op zijn website. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in het Belgische Kessel-Lo. Tot enkele weken voor zijn dood schreef Armand nog nieuwe muziek.

Bedankt Armand. Bedankt voor al die mooie liedjes, bedankt voor al die mooie verhalen, bedankt voor het enthousiasme,...

Posted by Dave von Raven on  Friday, November 20, 2015

Armand was in 2011 te gast in Ali B's programma Op Volle Toeren:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement