Publieke omroep wil toch geen reclamevrije zenders
De NPO en alle omroepen vragen minister Slob (Media) de publieke zenders tóch niet reclamevrij te maken. Dat staat in een brief aan het ministerie van OCW, in het bezit van deze krant. Eerder gingen in Hilversum vingers op om de aanwezigheid van STER-spotjes juist gefaseerd af te bouwen, maar de angst bestaat dat de overheid dit niet financieel wil compenseren.
Delen per e-mail
Een aanleiding voor de brief aan Slob, ondertekend door NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman en Arjan Lock van het College van Omroepen (CVO), is een recent onderzoek van bureau GFK. Daaruit blijkt dat een meerderheid van tv-kijkend Nederland geen enkele moeite heeft met de aanwezigheid van reclame. ,,De uitkomsten hebben de NPO en de omroepen verrast’’, is te lezen in de brief.
Met name de uitkomst dat 51 procent van het publiek liever niet ziet dat er netten en andere diensten worden geschrapt om daarmee een reclamevrije publieke omroep te realiseren, was volgens de NPO en de omroepen overtuigend. In het onderzoeksresultaat is 24 procent voor een publieke omroep zonder reclame waarvoor meer geld beschikbaar wordt gesteld door de overheid. Verder komt naar voren dat 49 procent de hoeveelheid reclame precies goed vindt.
Al decennia lang wordt het jaarlijkse mediabudget voor de publieke omroep voor ongeveer een kwart betaald uit reclamegeld (ruim 200 miljoen euro). Maar die advertentie-inkomsten dalen. De NPO wilde niet langer afhankelijk zijn van de grillige reclamemarkt en pleitte daarom begin dit jaar voor het stapsgewijs afschaffen van de STER-reclameblokken. ,,Áls dit vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd’’, aldus Shula Rijxman in haar nieuwjaarstoespraak.
Maar alles wijst er nu op dat de overheid zo’n compensatie, die kan bestaan uit een belastingverhoging van een slordige 80 cent per Nederlander per maand, niet wil realiseren. Die signalen, in combinatie met het GFK-onderzoek, zijn voor de NPO en de omroepen reden om de minister een brief te schrijven.
Experiment
,,Wij zien graag dat de afhankelijkheid van reclame voor de omvang van ons budget wordt verkleind. Maar - mede met de uitkomsten van het publieksonderzoek in het achterhoofd - niet tot iedere prijs’’, schrijven zij. ,,Een reclamevrij experiment rondom kinderprogrammering, online en on-demand - zoals we dat eerder hebben gesuggereerd - is wat ons betreft uitsluitend opportuun wanneer er volledige zekerheid is over de publieke financiering in de komende concessieperiode. Als dat niet mogelijk is zijn wij - mede in het licht van de nieuwe onderzoeksresultaten - geen voorstander van een reclamevrij experiment.’’
Minister Slob broedt al maanden op een visie op het publieke bestel. Deze werd half maart verwacht, maar het lijkt erop dat dit nog enkele weken zal duren. Verschillende scenario’s gaan over tafel. Ook over een reclamevrije publieke omroep wordt gesproken. De omroepen en de overkoepelende NPO hopen, onder meer met hun brief, enige invloed op het plan uit te oefenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
QUIZ. Daft Punk (1993-2021) is niet meer: test je kennis in onze quiz
Daft Punk gaat na bijna drie decennia uit elkaar. Dat kondigde het Franse danceduo maandag 22 februari aan. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo worden gezien als een van de meest invloedrijke artiesten van de afgelopen dertig jaar. Test je kennis in onze 12 vragen tellende quiz (klik hier om meer quizzen te spelen) -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUM
Zo kroop Nederland uit het Songfestivalmoeras
-
PREMIUMFilmrecensie
Flora & Ulysses is net even meer dan de verwachte hap suiker
Nu de bioscopen gesloten zijn maakt onze filmredactie je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films. Wat moet je gezien of geluisterd hebben en waarom? Vandaag de familiefilm Flora & Ulysses.
-
Queen is Harry en Meghan te slim af en spreekt natie toe vlak voor hun interview bij Oprah
-
Gordon trekt aangiftes tegen haatreageerders niet in
Gordon start geen procedure tegen de website Mediacourant, maar zijn aangiftes tegen de haatreageerders blijven wel staan. Dat laat de zanger vandaag op zijn Instagram weten. De aangiften worden momenteel onderzocht. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.