Volledig scherm
Claire Foy en Matt Smith in de Netflix-serie The Crown. © Brunopress

'Queen' in The Crown verdiende minder dan mannelijke tegenspeler

Bij Netflix krijgt zelfs de koningin minder betaald dan haar man. Producenten van de populaire serie The Crown hebben toegegeven dat actrice Claire Foy, die de Britse koningin Elizabeth portretteert, minder betaald heeft gekregen dan haar tegenspeler Matt Smith.

VANITY FAIR on Twitter

@Netflix's #TheCrown paid Queen Elizabeth less than Prince Philip https://t.co/688DxCETb8 https://t.co/HyyQPc8mMN

Foys salaris wordt geschat op zo'n 40.000 dollar (ruim 32.000 euro) per aflevering. Smith verdiende meer. Volgens de producenten was dat omdat hij al bekend was dankzij zijn rol in Doctor Who. Vanaf het derde seizoen wordt het salaris van de 'queen' gecorrigeerd. ,,Van nu af aan krijgt niemand meer betaald dan de Queen", beloofde creatief directeur Suzanne Mackie.

Daar heeft Foy niets meer aan. Zij keert niet terug als koningin Elizabeth, omdat de serie een sprong in de tijd maakt. Vanaf het derde seizoen kruipt Olivia Colman in de huid van de Britse vorstin. Wie haar man prins Philip gaat spelen, is nog niet bekendgemaakt.

Het is niet voor het eerst dat blijkt dat acteurs niet alleen betaald worden naar hun talenten maar ook afhankelijk van hun geslacht. Mark Wahlberg kreeg vorig jaar 1,5 miljoen dollar toen de film All the money in the world opnieuw werd opgenomen. Zijn tegenspeelster Michelle Williams kreeg 1.000 dollar. Uit de Forbes-lijst met superrijken blijkt dat Wahlberg de vermogendste acteur is, met een jaarsalaris van 68 miljoen dollar. De rijkste actrice, Emma Stone, verdient jaarlijks 26 miljoen dollar.