Volledig scherm
© EPA

'Queen of Pop Madonna is niet meer zo urgent'

Er lijkt weinig aan de hand in het koninkrijk van Queen of Pop Madonna. Net als in 2012 trekken dit weekend 34.000 fans voor haar naar de Ziggodome. Maar waarom heeft bijna niemand het meer over de koningin van de controverse?

Volledig scherm
© AFP

Afgelopen week was er zomaar ineens een nieuwtje: 'Madonna gelooft nog in de liefde,' meldden diverse sites op basis van een quote tijdens een concert in Londen. Maar meer dan de inhoud (na twee huwelijken, een kind van haar fitnesstrainer en een hele middelbare schoolklas vol toyboys, durft de zangeres best nog eens te trouwen), viel de timing van het bericht op. Want, o ja, Madonna (57) is op wereldtournee en verschijnt zaterdag en zondag ook in Amsterdam.

Een jubileum is het, want het is haar tiende mondiale concertreeks. Maar tegelijk misschien wel haar meest onopgemerkte rondgang tot nu toe. Sterker: het meest opzienbarende is de tot nu toe volstrekte rust waarin de tournee zich voltrekt. Nooit eerder waren schandaal en oproer zo ver weg. Het doet de belangstelling geen goed.

Kaartjes
Voor het eerst in jaren zijn er vlak voor aanvang nog enkele kaartjes te koop voor het concert van zondag in de Ziggodome. Radio2-deejay Gerard Ekdom zal ze niet aanschaffen. Hij zag de Queen of Pop al drie keer optreden. ,,En dat vond ik genoeg. Eigenlijk dacht ik de laatste keer al: dit had ik niet moeten doen. Iets te veel playback.'' Hij voelt zich niet schuldig over zijn absentie. ,,Want,'' zegt hij met hoorbare spijt in de stem, ,,de tijd dat Madonna heel urgent was, is voorbij. Ze drijft steeds meer op nostalgie. Haar laatste plaat Rebel Heart was best goed, maar gewoonweg niet meer zo spraakmakend als de nieuwe Adele of de nieuwe Coldplay.''

Meedeinen
Het zijn woorden die dwars ingaan tegen de filosofie van Madonna, die steevast meedeinde op de voorste golf van alle trends. ,,Tot en met het einde van de jaren '90 vond ze zichzelf steeds op tijd opnieuw uit,'' weet Ekdom. ,,Ze maakte ook misstappen, zoals het met dat sexboek uit 1992, maar bleef relevant. Alleen heeft ze het gevoel voor de actualiteit halverwege het eerste decennium van deze eeuw verloren.''

Is Madonna haar status als popkoningin nu definitief kwijt aan een jongere troonpretendente? Ekdom nuanceert: ,,Voor alle veertigers zal ze dat altijd blijven, maar de tieners van nu denken: 'Wie is die oude vrouw? En waarom doet ze zo raar?' Voor hen zijn Adele en Rihanna veel groter. Ik denk dat Madonna haar dwangmatige drang om hip te zijn het best kan afbouwen. Ik zou haar wel een stijlvolle, bij haar leeftijd passende popplaat willen zien maken. Volgens mij wordt dat een groot succes.''

Prinses van de provocatie

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

Een Madonna-show ging voorheen altijd vergezeld van controverse en schandaal. De vijf meest geruchtmakende concertmomenten.

1. Masturbatie in bed
Touched for the first time, kreunt Madonna in 1990. Van Like a Virgin maakt ze op de lakens van een bed een dampende ode aan de zelfbevrediging. Verdwijnt haar hand echt in haar slipje? Madonna verbijstert de wereld voor de eerste keer.

2. Kruisiging
Naast seks is religie de tweede pijler van provocatieprinses Madonna. Tijdens haar Confessions-tournee in 2006 zingt ze ballade Live to Tell hangend aan crucifix en met een doornenkrans op het hoofd. Godsdienstwoede is het gevolg. Rond de Amsterdam Arena bidden fanatieke gelovigen voor goddelijke interventie.

3.Puntbeha
Eveneens uit de Blond Ambition-tournee van 1990. Jean Paul Gaultier ontwierp de beroemdste beha uit de modegeschiedenis. De zogeheten bullet bra stamt al uit de jaren '40 maar dit keer valt het design extra op. De reden is eenvoudig: Madonna draagt er vrijwel niets omheen.

4. Vete met Gaga
'There's only one Queen, bitch'. Rapster Nicky Minaj schreeuwt het tijdens de MDNA-tour in 2012 zogenaamd tegen niemand in het bijzonder, maar het publiek weet wel beter. Lady Gaga begeert Madonna's poptroon en moet worden geëlimineerd. Madonna zingt zelf tijdens Express Yourself een flard van Gaga's Born this Way (het lied dat Gaga volgens critici plagieerde). Madonna voegt er een snedig 'She's not me' aan toe.

5. Vlag verdwijnt tussen de benen
In 1993 is Madonna op de top van haar controversecurve. Ze brengt het album Erotica en het nietsverhullende fotoboek Sex uit. De theatrale uitwerking, The Girlie Show, wordt geen groot succes.
Een paaldansact met een topless danseres wordt in sommige landen verboden en Puerto Rico maakt Madonna tot staatsvijand nadat ze met de nationale vlag tussen haar dijen wrijft.

Volledig scherm
© YouTube