Volledig scherm
R. Kelly © ANP

R. Kelly beschuldigd van misbruik en gevangen houden jonge vrouwen

R. Kelly wordt beschuldigd van het gevangen houden van jonge vrouwen in een sekte. Ook zou de 50-jarige zanger de vrouwen hebben misbruikt en gehersenspoeld. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Amerikaanse site Buzzfeed.

Volledig scherm
R. Kelly © Getty Images

Het zou gaan om meerdere vrouwen die verspreid zitten in huizen. De optrekjes worden door de artiest gehuurd in buitenwijken van de steden Atlanta en Chicago. Drie vrouwen, die tot voor kort deel uitmaakten van de groep, bevestigen de vermoedens die uit het onderzoek zijn gekomen. De manager van R. Kelly spreekt alle beschuldigingen tegen.

Buzzfeed sprak de ouders van een 21-jarige vrouw, die al een halfjaar uit beeld zou zijn. De dame in kwestie was 19 jaar toen ze in contact kwam met de R&B-zanger. Hij beloofde haar een zangcarrière. 

Volgens meerdere bronnen, waaronder de drie slachtoffers, zijn er nog zes andere vrouwen tussen de 18 en 31 die in de huizen wonen. De vrouwen hebben geen enkele vrijheid meer, want R. Kelly zou ze strikt in de gaten houden. Zo moeten ze hun eigen telefoons inleveren en krijgen ze er een andere telefoon voor terug. Daarnaast bepaalt de zanger hoe de dames zich moeten gedragen, ook tijdens het filmen van seksuele handelingen. Saillant detail: R. Kelly noemt de vrouwen zijn babies en wil zelf daddy genoemd worden.

Komen de vrouwen deze eisen niet na, worden ze fysiek en verbaal gestraft, zo weten de drie oud-sekteleden.

Geen aangiftes

Opvallend is dat er tot op heden geen aangiftes tegen de Amerikaan zijn gedaan. Dit kan wellicht komen doordat de zanger meisjes uitkiest die nét meerderjarig zijn, waardoor het aangaan van een relatie geen strafbaar feit is. De politie van Illinois en Georgia hebben de zaak echter wel onderzocht, maar komen door het gebrek aan aangiftes geen stap verder.

Overigens is het niet de eerste keer dat R.Kelly wordt beticht van misbruik of seks met minderjarigen. Zo trouwde hij op 27-jarige leeftijd met de toen 1
5-jarige zangeres Aaliyah en lekte er in 2002 een sekstape uit met een 14-jarig meisje, waarin een man te zien was die sterk op de zanger leek.

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (19%)
  • AH (3%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (12%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (16%)
  • Dierenbescherming (5%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
26544 stemmen