Lex Gaarthuis.
Volledig scherm
Lex Gaarthuis. © ANP Kippa

Radio 10 diep door het stof na golf van kritiek op lied over coronavirus

Radio 10 is diep door het stof gegaan nadat het afgelopen week een satirische inhaker op het coronavirus liet horen. Op de melodie van ‘Wij vieren feest’ was de tekst ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ uitzond. Radio 10 en dj Lex Gaarthuis geven aan geschrokken te zijn van de reacties.

De Chinese gemeenschap was behoorlijk verbijsterd door de sketch die twee dagen geleden te horen was op de zender. Daarin wordt opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten, vanwege het coronavirus. De mailbox van Lex Gaarthuis, die het het lied van de Rotterdamse Toon uitzond, stroomde vol. ,,Dat heeft mij aan het denken gezet", reageert hij nu.

,,Een aantal mensen voelt zich gekwetst en dit raakt me en vind ik heel vervelend voor de mensen die dit aangaat. Het is uiteraard niet de bedoeling van Radio 10 en zeker ook niet van ons als makers van het programma om iemand te kwetsen met dit programma-onderdeel of te discrimineren. Dit zit niet in mij en zal er ook nooit zijn. Ik neem stellig afstand van alles wat racisme of haat is tegen wie of wat dan ook.”

Vette knipoog

Hij geeft aan dat het nummer bedoeld was als satire. ,,Met een ontzettend vette knipoog. En wij maken ook bij satire en humor altijd een afweging of het z’n doel niet voorbij schiet en ik moet constateren dat dat hier wel is gebeurd. Een fout en iets waar ik mijn excuses voor aan wil bieden. Niet voor de bühne, maar omdat ik het oprecht meen en wat ik maandag ook nog persoonlijk op de radio zal vertellen.”

Ook Radio 10 neemt afstand van het fragment. ,,Wat als satire en grap bedoeld was blijkt door velen als zeer pijnlijk te worden ervaren. Radio 10 en Lex betreuren dit, bieden hiervoor hun excuses aan en hebben de betreffende video’s inmiddels van alle kanalen verwijderd.”

Bekijk hieronder het gewraakte fragment.