Volledig scherm
Tom Mulder (rechts) naast Hans Kazan. © ANP Kippa

Radiolegende Tom Mulder (72) overleden

Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari overleden. Dat meldt radioman Erik de Zwart. Mulder is 72 jaar geworden en is inmiddels in besloten kring gecremeerd. Hij is overleden na een kort ziekbed, stelt De Zwart. ,,Er is een absolute radiotopper heengegaan.”

Volledig scherm
Mulder in 1975. © ANP

Op 16 mei 1969 begon hij zijn radioloopbaan. Onder de naam Klaas Vaak presenteerde hij zijn eerste programma bij de toenmalige piratenzender Radio Veronica. ,,Hij introduceerde een Amerikaanse intonatie op de radio, dat maakte hem uniek. Die toon is later nog vaak gekopieerd en nagedaan door anderen”, zegt De Zwart over Mulder.

In 1973 verhuisde hij naar de TROS, waar hij programma’s als de Havermoutshow, 50 Pop of een Envelop en Nachtwacht tot grote successen maakte. Na zijn tijd bij de TROS was hij actief voor het eerste commerciële radiostation in Nederland, Cable One. ,,In 2004 werd zijn radiocarrière ruw afgesloten door een herseninfarct”, zegt De Zwart. ,,De laatste jaren leefde hij een teruggetrokken bestaan met zijn vrouw Simone. Vlak voor kerst verslechterde zijn gezondheid opnieuw.”

De Zwart herinnert Mulder als ‘een radioman met een geheel eigen geluid’. ,,Hij heeft veel luisteraars een fijne tijd bezorgd, met zijn grapjes en ook serieuzere radio. Hij was altijd goed voorbereid. Een kleurrijke persoon, een absolute radiotopper, is heengegaan.”

Volgens De Zwart is Mulder afgelopen dinsdag in besloten kring gecremeerd.

In de ban

Mulder werd op 16 februari 1947 geboren in Amsterdam. Al jong was hij in de ban van het medium radio. Op zijn tiende besloot hij radio-nieuwslezer te worden. Dat werd hij niet, maar de radio haalde hij zeker. De Zwart noemt Mulder ‘onnavolgbaar’ en benadrukt dat Mulder van grote invloed is geweest op de Nederlandse radio. ,,Hij introduceerde de Amerikaanse manier van radiomaken in Nederland, eerst bij Radio Veronica later bij TROS. Hij maakte verschrikkelijk grappige radio met zijn Amerikaanse intonatie. Hij zette echt een andere stem op. Hij was daarmee een fenomeen die later door anderen werd geïmiteerd, maar er was maar één origineel.”

In 1991 ging de presentator aan de slag bij Radio 10 Gold, waar hij programmadirecteur werd. In die functie wist hij het radiostation uit de financiële problemen te halen. Mulder in mei dit jaar: ,,Ik heb dat voor elkaar gekregen door de dj’s muziek te laten draaien die de luisteraars wilden horen. Daarnaast heb ik het gesproken woord teruggebracht.”

#TomMulderQuotes

Bij Radio 10 Gold maakte Mulder veel lief en leed mee. Onder zijn leiding kreeg het station in 1998 een officiële FM-frequentie. In 2003 raakte Radio 10 Gold die echter alweer kwijt. Mulder zei destijds: ,,Dat was een grote teleurstelling en het dieptepunt uit mijn carrière.”

Maar er waren ook mooie momenten. Op 16 mei 2004 vierde Mulder zijn 35-jarig radiojubileum bij Radio 10 Gold. Voor die gelegenheid mocht hij zijn twee grootste passies combineren. Radio en treinen. Vanuit een rijdende stoomtrein maakte de dj die dag zijn uitzending. Later in hetzelfde jaar werd hij getroffen door een hersenbloeding, waardoor hij zijn radiowerkzaamheden noodgedwongen moest staken.

Mulder was bekend om uitspraken als ‘De koffie is bruin en de muziek is goud’ en ‘Worden er vandaag nog spelletjes gespeeld?’. Inmiddels proberen radiomakers onder aanvoering van dj Michiel Veenstra #TomMulderQuotes trending te krijgen op twitter. Onder de hashtag worden teksten als ‘Jeetje! ik ga zoveel leuke muziek draaien. Ik ga naar huis. Ik ga thuis luisteren’ gedeeld. 

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (10%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (49%)
  • Emma (34%)
15190 stemmen