Rapper Fresku twijfelt over bezoek Giel door apengeluiden

VideoRapper Fresku, die voor het eerste de theaters in gaat met zijn Welkom bij de Fresku Show, vindt dat hij het niet meer kan maken om bij Giel langs te gaan nadat die Sylvana Simons beledigde. Eerder uitte hij al kritiek op het volgens hem 'te blanke programmeerbeleid' van 3FM. Toch werd hij daarna door Giel uitgenodigd. Dat zal hij nu niet meer doen. ,,Als ik er nu nog heen ga is het vorige wat ik heb gedaan niks meer waard."

Volledig scherm
Giel Beelen zal Fresku niet meer bij hem in de studio zien © ANP
Quote

Ik vond mezelf heel diploma­tiek door die track te maken en ook mijn band met Giel in stand te houden

Fresku

Beelen raakte onlangs in opspraak door in zijn programma aapgeluiden aan Sylvana Simons te koppelen. Het incident brengt Fresku in verlegenheid: ,,Ik vond mezelf heel diplomatiek door die track te maken en ook mijn band met Giel in stand te houden. Maar na deze uitspatting van hem denk ik: als ik er nu nog heen ga, dan is het vorige wat ik heb gedaan niks meer waard. Dan geloof ik mezelf niet meer. Dat zijn moeilijke dilemma's."

De 30-jarige Fresku (echte naam: Roy Reymound) was in het verleden succesvol met zijn muziek maar ook als acteur en humorist in Youtube-video's. In 2015 maakt hij de controversiële single Zo Doe Je Dat, waarin de Eindhovense rapper de volgens hem te blanke muziekprogrammering op 3FM aan de kaak stelt. In de bijbehorende video schminkt hij zichzelf wit.

Hij vindt het niet vreemd dat de discussie rond Zwarte Piet de laatste jaren is opgelaaid. ,,Al zo lang als ik me kan herinneren, hadden mensen om me heen een mening over Zwarte Piet. Maar die werd lang alleen geuit in hun eigen kring. Wat ik goed vind, is dat er nu steeds meer ruimte voor nuance in de discussie komt, het wordt minder zwart-wit."

Volledig scherm
Fresku © anp
Quote

Al zo lang als ik me kan herinneren, hadden mensen om me heen een mening over Zwarte Piet. Maar die werd lang alleen geuit in hun eigen kring

Fresku

Multiculturele samenleving
Fresku is geëngageerd maar wil zichzelf geen activist noemen. ,,Dat is zo moeilijk aan mij", vertelt hij. ,,Ik wil ook gewoon een commerciële entertainer zijn. Maar met een boodschap. Dat gaat steeds moeilijker samen, ik weet niet welke kant gaat winnen." Ondanks zijn kritiek aan het adres van 3FM werd Fresku wel door Giel uitgenodigd om Zo Doe Je Dat te komen zingen. 

Als kind van een Nederlandse moeder en Antilliaanse vader vindt Fresku het belangrijk om de multiculturele samenleving in zijn programma te behandelen. ,,Het is belachelijk dat het anno 2016 nog relevant is, maar helaas is dat wel het geval. Het is toch gek dat de term allochtoon zo lang is blijven hangen. Dat er nooit eerder iemand heeft gezegd: he wacht, dit klopt niet."

Talenten
Fresku gaat voor het eerst de theaters in met Welkom bij de Fresku Show. Aan de hand van typetjes als Gino Pitermaai en Willy Keurig laat de Brabantse rapper het theaterpubliek kennismaken met al zijn talenten en de gecompliceerde persoon die hij is. ,,Ik ben ambitieus als entertainer maar ik wil óók een boodschap overbrengen. Dat gaat niet altijd samen, soms moet je kiezen."

De muziek wordt zeker niet vergeten in het theater. ,,Ik ben een hiphopper en draag de titel rapper met trots. Ik vind het één van de hoogste kunstvormen en dat wil ik graag bewijzen. Maar ik doe mezelf tekort door alleen in die hoek te blijven hangen. Ik wil juist aan elitaire theatermensen laten zien dat dit ook kunst is. Dat is een soort missie van me nu."

Fresku staat tot en met maart 2017 in de theaters met Welkom bij de Fresku Show.

  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
7347 stemmen