Volledig scherm
T.I. © REUTERS

Rapper T.I. shockeert: Ik laat gynaecoloog het maagdenvlies van mijn dochter controleren

Rapper T.I. krijgt op social media veel kritiek over een nogal opmerkelijke praktijk de hij eropna houdt. Hij gaat elk jaar met zijn tienerdochter naar de gynaecoloog om te checken of haar maagdenvlies nog wel intact is.

Die controversiële uitspraak deed hij in een interview voor de Amerikaanse podcast Ladies Like Us, toen hem gevraagd werd of hij ‘het seksgesprek’ al met zijn dochter had gehad. De 39-jarige rapper, die in totaal zes kinderen heeft, vertelde hoe hij dat aanpakte bij zijn oudste dochter, Deyjah Harris. Zij is op dit moment 18. ,,Niet alleen hebben we dat gesprek gehad, we maken jaarlijkse uitstapjes naar de gynaecoloog om haar maagdenvlies te laten controleren. Ja hoor, ik ga met haar mee.” 

,,Op haar zestiende verjaardag plakte ik een post-it tegen haar deur: ‘Gynaecoloog. Morgen om 09.30 uur.” Ik ben toen met haar meegegaan. De dokter deed daar eerst moeilijk over. Er was namelijk sprake van beroepsgeheim, en zonder Deyjahs toestemming mocht hij geen informatie met mij delen. Ik vroeg haar dan maar om even iets te ondertekenen waardoor dat wél mocht, geen probleem.” 

Wanneer de aanwezige presentatrices hem vertellen dat het maagdenvlies gescheurd kan worden door meer dingen dan alleen seksuele relaties, waait hij dat commentaar weg. ,,Ik zei: kijk dokter, ze rijdt niet op paarden, ze fietst niet, doet niet aan topsport, check alsjeblieft gewoon haar maagdenvlies en geef mij snel je resultaten.” 

Hij gaf ook nog mee aan de luisteraars dat Deyjahs maagdenvlies op haar achttiende verjaardag nog intact was. 

Kritiek

De rapper krijgt zware kritiek op zijn uitspraken. Zo beschuldigt men hem ervan dat hij zijn dochter al op jonge leeftijd onder druk zet en onnodig controleert. ,,Dit is verschrikkelijk op zo veel verschillende niveau’s...”, aldus Jennifer Gunter, een bekende gynaecoloog uit Amerika. ,,De manier waarop T.I. de privacy en menselijkheid van zijn dochter schendt is één van de walgelijkste dingen die ik heb gehoord”, schrijft een andere Twitter-gebruiker. 

,,Geen idee wie dit nog moet horen, maar maagdelijkheid is een sociale fabricatie en heeft helemaal niets te maken met je maagdenvlies”, klinkt het in een tweet van Planned Parenthood, een Amerikaanse organisatie die zich inzet om correcte seksuele voorlichting bij jongeren te krijgen. ,,Maagd zijn betekent dat je geen seks hebt gehad, maar seks betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, dus maagdelijkheid ook. Het maagdenvlies is bij sommige vrouwen van nature open, in andere situaties kan het scheuren door iets simpels als het inbrengen van een tampon of een ritje op de fiets. We blijven het maar zeggen: je kan niet vaststellen of iemand maagd is door een controle van het maagdenvlies!” 

Bovendien zijn de ‘maagdelijkheidstesten’ veroordeeld door de World Health Organization, die in 2018 een officiële petitie begon om de praktijk af te schaffen. ,,Het is een schending van de mensenrechten”, klinkt het daar. ,,En het kan afbraak doen aan de fysieke en mentale gezondheid van het meisje in kwestie.” 

Hoewel dochter Deyjah nog niet heeft gereageerd, likete ze wel enkele tweets waarin commentaar werd geleverd op haar vader, inclusief eentje die zijn praktijken ‘walgelijk, bezitterig en controlerend’ noemde. 

Volledig scherm
Het Twitter-account van T.I.’s dochter Deyjah. © Twitter