Volledig scherm
Emile Ratelband arriveert in september vorig jaar bij de rechtbank © ANP

Ratelband wil straf voor mishandelen ex-vrouw opnieuw aanvechten

UpdateEmile Ratelband legt zich niet neer bij de taakstraf van 25 uur die hem werd opgelegd na hoger beroep. Hij gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak, laat zijn advocaat weten. Ratelband werd veroordeeld tot een taakstraf vanwege het mishandelen van zijn vrouw.

,,Hij heeft het feit niet gepleegd, daarom gaat hij in cassatie'', zegt de advocaat van de positiviteitsgoeroe, Mark Nillesen.

Van Buuren zei in 2013 dat Ratelband haar in haar gezicht had geslagen en tegen haar schenen had geschopt. Ook zou de 67-jarige positiviteitsgoeroe haar hebben bedreigd. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee jonge kinderen.

Het hoger beroep diende na een uitspraak in september vorig jaar. Toen werd Ratelband veroordeeld tot een boete van 750 euro. De rechter oordeelde destijds dat Ratelband zijn ex-vrouw had geschopt, maar niet had geslagen. Ook werd hij vrijgesproken van het bedreigen van Van Buuren.

Hogere eis
In hoger beroep had het Openbaar Ministerie een werkstraf van tachtig uur geëist. Dat de straf lager uitvalt, komt volgens de rechter onder meer door de nadelige gevolgen die de mental coach heeft had van de media-aandacht rond zijn zaak. Ratelband en Van Buuren waren zelf niet aanwezig bij de zitting in de rechtbank in Den Haag.

Op radiozender 100%NL zei Ratelband enkele uren voor de uitspraak dat hij op vrijspraak rekende. ,,Maar zelfs als ik word vrijgesproken, blijft het een droevige zaak." Vooruitlopend op een taakstraf, zei Ratelband: ,,Ik stel voor dat ik bij vluchtelingen werk ga doen, huishoudelijke ondersteuning of iets dergelijks. Ik wel iets goeds doen dan."

Ratelband heeft altijd ontkend dat hij zijn ex-vrouw iets wilde aandoen. Om toch te bewijzen dat de positiviteitsgoeroe haar bedreigde maakte Moon een opname met een bandrecorder. Daarop valt te horen hoe Ratelband tegen haar tekeerging. ,,Je gaat eraan", riep hij. ,,Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Ik laat je kapot schieten."


Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (54%)
  • Maan - Ik kom eraan (15%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (20%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
25208 stemmen