Volledig scherm
Nienke Plas brengt RTL 5 naar een kijkcijferdieptepunt. © ANP Kippa

Reallifesoaps Nienke, Rico en Britt zijn verre van een hit

Bekende Nederlanders in een reallifesoap: ze waren jarenlang een doorslaand succes. Docuseries als Gewoon Jan Smit en De Bauers wisten een miljoenenpubliek aan zich te binden. Met het succes van Martien Meiland werd het genre nieuw leven ingeblazen, maar de opvolgers hebben vooralsnog weinig succes.

Nienke Plas, die bekend werd via YouTube, worstelt met horrorcijfers op RTL 5. De reallifesoap over haar verloving werd gisteren slechts door 62.000 mensen bekeken. Dat is nog niet eens een derde van het aantal volgers dat ze heeft op YouTube. Die cijfers zijn zelfs zo laag dat de late herhaling van het onbekende programma Horrorhuurders en Huisjesmelkers op dezelfde zender meer kijkers trok.

Ook de docusoap rond kickbokser Rico Verhoeven is na twee afleveringen nog geen kijkcijferhit op SBS 6. Gisteren keken er 269.000 mensen, nog minder dan de 327.000 van vorige week. Opgezadeld met Britt met Britt Dekker noteerde aansluitend op Rico Verhoeven 390.000 kijkers op SBS6.

Paarden knuffelen

De laatste jaren verdween de reallifesoap mondjesmaat van de buis. André Hazes liet zijn leven nog filmen, maar andere BN’ers stapten alleen in het genre als er een format was. Zo hadden de Frogers even geen cent te makken, Geer en Goor trokken de ouderenzorg in en de Roelvinkjes waren te zien in de meest uiteenlopende realityshows. Alleen Geer en Goor wisten nog ruim door de miljoengrens heen te gaan.

Tot Martien Meiland ten tonele kwam. Hij is weliswaar geen BN’er uit de entertainmentindustrie, maar wel een icoon uit het tv-programma Ik Vertrek. De flamboyante chateau-eigenaar wist alle records te breken op SBS 6 en bracht de zenders zelfs de Gouden Televizier-Ring. Daarop was het genre plots weer springlevend.

Maar niet iedereen is Martien Meiland, zo schreef tv-columniste Angela de Jong al. ,,Je hoort het de Talpa-creatievelingen al gillen tijdens hun vergadersessies: van een chateau verbouwen naar paarden knuffelen is net zo’n kleine stap als van Martien naar Britt. Nou, niet dus. Opgezadeld met Britt is ongeveer even spannend als kijken naar het groeien van gras. Er gebeurt namelijk niets.” De kijkers lijken het eens te zijn met Angela en blijven weg.

Hendrik Groen

Met opnieuw ruim 1,8 miljoen kijkers scoorde Het geheime dagboek van Hendrik Groen gisteravond wel mooie cijfers. Daarmee was de show het best bekeken programma op primetime. Ook andere NPO 1-programma’s als Radar en Droomhuis Gezocht scoorden goed met allebei zo'n 1,7 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
6004 stemmen