Volledig scherm
Hoofdrolspeler Barry Atsma © ANP Kippa

Recordaantal nominaties voor Bankier van het Verzet

Met elf nominaties is het oorlogsdrama Bankier van het Verzet de grote favoriet bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur Joram Lürsen werd in vrijwel alle categorieën voorgedragen. Het is nog nooit voorgekomen dat een Nederlandse zoveel nominaties kreeg.

Opvallend is wel dat hoofdrolspeler Barry Atsma niet werd voorgedragen, maar zijn tegenspelers Pierre Bokma en Jacob Derwig wel.

Bankier van het Verzet vertelt het waargebeurde verhaal over de gebroeders en bankiers Van Hall die de Duitse bezetter om de tuin wisten te leiden met een ondergronds banksysteem waarmee het verzet en joodse vluchtelingen werden gefinancierd.

De film kreeg nominaties over onder meer Beste Montage, Beste Regie, Beste Camerawerk en Beste Scenario. Frockeline Ouwerkerk werd voorgedragen als Beste Actrice in een bijrol. Voor de hoofdrollen gaat het Kalf voor Beste Actrice tussen Rifka Lodeizen (La Holandesa), Maria Kraakman (In Blue) en Katja Herbers (Weg van Jou). Bij de acteurs gaat het om Derwig, Bruno van den Broucke (Bill) en Achmed Akkabi en Walid Benmbarek (beiden voor Broeders).

Opmerkelijk was dat de duurste Nederlandse speelfilm, Redbad, geen enkele nominatie kreeg. De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 5 oktober.