Volledig scherm
De cover van Action Comics nummer 1, uitgegeven in juni 1938. © ap

Recordprijs voor allereerste Action Comics

Een smetteloos exemplaar van de allereerste uitgave van de stripreeks Action Comics is gisteren in de Verenigde Staten geveild voor ruim 2,1 miljoen dollar (1,5 miljoen euro). Het is voor het eerst dat een stripboek op een veiling meer dan 2 miljoen dollar opbrengt.

De uitgave is onder meer bekend vanwege de eerste Superman-strip. Het boekje dateert uit 1938 en ging in de winkel destijds van de hand voor 10 dollarcent.

Duurste stripboek ooit
Het nu geveilde exemplaar heeft een heel bijzondere geschiedenis. In de jaren negentig verbrak het ook al tweemaal het record voor 'duurste stripboek ooit': in 1992 werd het geveild voor 82.000 dollar, vijf jaar later voor 150.000 dollar. In 2000 werd het gestolen. Tot grote verrassing van stripverzamelaars dook het in april dit jaar op in een opslagruimte in Californië.

Honderd exemplaren
Vorig jaar nog werd een ander exemplaar van dezelfde comic verkocht voor 1,5 miljoen dollar en eentje voor 1 miljoen. Ze verkeerden in minder goede staat dan het gisteren geveilde boekje. Van de uitgave zijn naar schatting nog honderd exemplaren in omloop. Een handvol verkeert in goede conditie.

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (57%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (43%)
14795 stemmen