Volledig scherm
Rosto © Bart Mühl

Regisseur en kunstenaar Rosto (50) overleden

Op 50-jarige leeftijd is kunstenaar en regisseur Rosto overleden. Voor zijn laatste korte film Reruns werd hij nog genomineerd voor een Gouden Kalf. Zijn werk trok ruim twintig jaar de aandacht in binnen- en buitenland, meldt het Nederlands Film Festival vandaag. 

Rosto's korte Nederlandse animatiefilm Jona/Tomberry werd in 2005 op het Filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste korte film in de Semaine de la Critique, één van de vier belangrijke programma's van het festival. Jona/Tomberry werd vertoond op vele prestigieuze internationale festivals en bracht hem wereldwijde erkenning.

Rosto werd tijdens zijn carrière driemaal genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film. Hij kreeg nominaties voor Jona/Tomberry in 2005, The Monster of Nix (2011) en Reruns (2018). The Monster of Nix was in 2011 de Nederlandse inzending voor de Oscar voor de categorie korte animatiefilm. The Monster of Nix is een animatiemusical over de 10-jarige Willy, die het gevecht aangaat met een monster. Rosto was volgens het Nederlands Film Festival bezig met de voorbereidingen voor zijn eerste speelfilm.

  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.