Volledig scherm
Rosto © Bart Mühl

Regisseur en kunstenaar Rosto (50) overleden

Op 50-jarige leeftijd is kunstenaar en regisseur Rosto overleden. Voor zijn laatste korte film Reruns werd hij nog genomineerd voor een Gouden Kalf. Zijn werk trok ruim twintig jaar de aandacht in binnen- en buitenland, meldt het Nederlands Film Festival vandaag. 

Rosto's korte Nederlandse animatiefilm Jona/Tomberry werd in 2005 op het Filmfestival van Cannes uitgeroepen tot beste korte film in de Semaine de la Critique, één van de vier belangrijke programma's van het festival. Jona/Tomberry werd vertoond op vele prestigieuze internationale festivals en bracht hem wereldwijde erkenning.

Rosto werd tijdens zijn carrière driemaal genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film. Hij kreeg nominaties voor Jona/Tomberry in 2005, The Monster of Nix (2011) en Reruns (2018). The Monster of Nix was in 2011 de Nederlandse inzending voor de Oscar voor de categorie korte animatiefilm. The Monster of Nix is een animatiemusical over de 10-jarige Willy, die het gevecht aangaat met een monster. Rosto was volgens het Nederlands Film Festival bezig met de voorbereidingen voor zijn eerste speelfilm.