Regisseur Peter Jackson brengt WO I op ongekende wijze tot leven

Ingekleurde beeldenMet de hulp van liplezers, nieuwe filmtechnieken en het gigantische archief van het Imperial War Museum brengt Lord of The Rings-regisseur Peter Jackson in zijn documentaire They Shall Not Grow Old de Eerste Wereldoorlog op een nooit eerder vertoonde manier tot leven. 

Zelf de beelden inkleuren? Gebruik de fotosliders in dit verhaal. 

De jarenlange fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog van regisseur Peter Jackson heeft voor een groot deel te maken met zijn familieverleden. Een van zijn grootvaders werd in 1916 bij de slag aan de Somme geraakt door Duits mitrailleurvuur. Tijdens zijn verlof in Engeland ontmoette hij zijn latere vrouw. Zo bekeken dankt Jackson zijn bestaan min of meer aan de La Grande Guerre, zoals de oorlog van 1914-1918 ook wel wordt genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto....

Volledig scherm
© pr

De oorlog heeft in het leven van Jackson, die schatrijk werd met de verfilmingen van The Lord of The Rings en The Hobbit, altijd een belangrijke plaats ingenomen. Zijn vader verzamelde boeken over de oorlog en zoon Peter verslond deze oorlogsverslagen. Toen hij de kans kreeg om ter nagedachtenis van 1914-1918 een documentaire te maken op basis van het gigantische archief van het Imperial War Museum aarzelde hij geen moment. De filmmaker ging voortvarend te werk.