Pieter Kramer
Volledig scherm
Pieter Kramer © ANP Kippa

Regisseur Pieter Kramer vertrekt per direct bij Theater Rotterdam na uitstellen nieuw stuk

Regisseur Pieter Kramer, die al jaren de zeer succesvolle en bekroonde familievoorstellingen bij Theater Rotterdam maakt, verbreekt per direct de samenwerking met het gezelschap.

De directie van het gezelschap had Kramer eenzijdig meegedeeld dat de nieuwe familievoorstelling Wolfgang het wonderjong minstens twee jaar moest worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Kramer had verwacht dat de voorstelling, die oorspronkelijk in december in première had moeten gaan, maar één jaar uitgesteld zou worden.

De leiding van Theater Rotterdam was niet bereid met Kramer in gesprek te gaan om te zoeken naar andere creatieve oplossingen om de traditie van de familievoorstellingen in stand te houden. Kramer stelt dat hiermee een vertrouwensbreuk is ontstaan en heeft besloten per direct de samenwerking op te zeggen. Dit betekent ook dat de regisseur de andere vier voorstellingen die hem in het komende kunstenplan waren toegezegd, niet bij Theater Rotterdam zal maken.

Niet verantwoord

Het theater betreurt het plotselinge vertrek, laat de woordvoerster weten. De familievoorstelling is ieder seizoen de grootste en duurste productie die gemaakt wordt. Voor een maximale zaalcapaciteit vindt Theater Rotterdam het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de voorstelling kunnen zien. Vanwege de 1,5 metersamenleving en de effecten daarvan op de theatersector was dit voorlopig niet mogelijk.

De voorstelling in het seizoen 2021-2022 plaats laten vinden leek de directie geen verantwoorde keuze, waarop werd gekozen voor het daaropvolgende seizoen. Kramer bleek zich niet te kunnen vinden in deze beslissing of in het alternatief in de vorm van een locatievoorstelling, benadrukt het theater.

Traditie

De familievoorstelling in de huidige vorm is een traditie sinds seizoen 2007/2008, toen Pieter Kramer met zijn team Lang en gelukkig maakte, dat later werd verfilmd. Daarna volgden voorstellingen als Snorro, De Zere Neus van Bergerac, De gelaarsde poes, Hamlet en afgelopen december Repelsteeltje en de blinde prinses. De tournees waren steevast maanden van tevoren al uitverkocht.

In deze voorstellingen werkte Kramer met een vaste kern van acteurs, onder wie Dick van den Toorn, Arjan Ederveen, Sylvia Poorta, Jack Wouterse, Loes Luca, Wart Kamps, Alex Klaasen, Gijs Naber en Hannah van Lunteren. Ook het artistieke team was consistent, met decors en kostuums van vaste vormgevers Niek Kortekaas en Sabine Snijders, liedjes van Klaasen en toneelteksten van Don Duyns.

Bekijk al onze showvideo’s: