Volledig scherm
Verhoeff in 2013 © ANP Kippa

Regisseur Pieter Verhoeff (81) overleden

Regisseur Pieter Verhoeff is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn echtgenote laten weten. Hij werd bekend met films als Het teken van het beest en Nynke, over de politicus Pieter Jelles Troelstra en Nienke van Hichtum, de schrijfster van kinderboeken als Afke's tiental. In 2008 verfilmde Verhoeff De brief voor de koning, een nog steeds populair boek van Tonke Dragt.

Pieter Verhoeff maakte ook tal van documentaires en was de regisseur van komische tv-programma's als Jiskefet en Radio Bergeijk van de VPRO.

Zonder regisseur Pieter Verhoeff was er geen Jiskefet geweest. Dat stelt acteur en schrijver Herman Koch in een reactie op het overlijden van de Friese filmmaker. Verhoeff stond samen met Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn aan de wieg van het iconische satirische programma. ,,In principe zag niemand in Hilversum iets in een nieuw komisch VPRO-programma”, stelt Koch. ,,Maar Pieter bleef maar hameren: dit mogen we niet laten lopen! Ik kan wel zeggen dat we er op eigen kracht ook wel waren gekomen. Maar dat is niet zo.” De Friese filmer had een groot gevoel voor humor. “Hij hield vooral, net als wij, van grappen die net over de rand gingen. Nee, ik kan ze niet in het openbaar herhalen, dat zou gegarandeerd tot enorme rellen op sociale media leiden.”

De acteur en de regisseur bleven na de Jiskefet-periode altijd bevriend. Verhoeff maakte twee jaar geleden nog een documentaire over Koch. ,,We hadden altijd geweldig leuke gesprekken, over alles”, herinnert de schrijver en acteur zich. ,,Kinderen, relaties. Pieter verzuchtte dan altijd: zo jammer dat dit moment niet in de documentaire is terechtgekomen.” Verhoeff leek maar niet oud te worden. ,,Hij dacht geen seconde aan zijn pensioen en had nog allemaal ijzers in het vuur van projecten die hij wilde maken. Hij kon niet stil zitten, hij bleef vitaal en energiek tot het allerlaatste moment.”

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
12837 stemmen