Volledig scherm
Spike Lee. © EPA

Regisseur Spike Lee noemt Trump klootzak: Ik weiger zijn naam te noemen

,,Ik ga zijn naam niet noemen’’, zegt regisseur Spike Lee tijdens de bewogen persconferentie op het Filmfestival van Cannes voor zijn nieuwe film BlacKkKlansman. Maar iedereen in de zaal weet over wie het heeft: president Trump.

Gedurende een tirade van meer dan tien minuten gaat de zwarte filmmaker tekeer tegen de huidige bewoner van het Witte Huis. Hij noemt hem diverse keren een ‘motherfucker’ en een volslagen idioot.

De woede van de militante Lee, die met een opgeheven, gebalde vuist de zaal betrad, heeft vooral te maken met het slot van zijn film BlacKkKlansman, waarin hij echte beelden laat zien van het drama in Charlottesville vorig jaar. Extreemrechtse groepen en tegendemonstranten raakten met elkaar slaags. Daarbij vielen tientallen gewonden en overleed een jonge blanke vrouw nadat een auto op de protestmars inreed.

Lee vroeg toestemming van de moeder van de overledene om de beelden in zijn speelfilm, een zwarte komedie over de Ku Klux Klan, te gebruiken. Ook Trump komt in zijn film voor met zijn omstreden uitspraak dat het geweld van beide kanten kwam. Lee: ,,Die klootzak had toen de kans om te zeggen dat mensen elkaar met liefde en niet met haat moeten bejegenen. Hij pakte toen niet de kans om de handelwijze van de KKK te veroordelen.’’

De Amerikaan wees in zijn betoog er nadrukkelijk op dat het probleem niet alleen in zijn eigen land aan de gang is. ,,Deze rechtse nonsens vindt overal ter wereld aftrek. We moeten overal op onze hoede zijn.’’

  1. GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloeding en twee zware operaties

    GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloe­ding en twee zware operaties

    Ze was de drakenmoeder in de immens populaire televisieserie Game of Thrones en al haar dromen leken uit te komen. Totdat Emilia Clarke op 24-jarige leeftijd in elkaar zakte in de kleedkamer van een fitnesszaal. Ze had een hersenbloeding. De Britse actrice vertelt voor het eerst over de hersenoperaties die ze onderging, hoe ze zich terug knokte, verder ging als Daenerys Targaryen en sinds vandaag een stichting is begonnen om jongeren te helpen revalideren na een hersenaandoening.