Volledig scherm
PREMIUM
© De Filmfreak

Regisseur Yorgos Lanthimos
schokt publiek met nieuwe film

Met zijn bekroonde film The Killing of a Sacred Deer brengt de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos de kijkers voortdurend in verwarring. Is zijn familiedrama gruwelijk of misschien ook wel geestig?

Volledig scherm
Yorgos Lanthimos © Getty Images

Voor zijn hoofdrolspeelster Nicole Kidman had regisseur Yorgos Lanthimos een opmerkelijk regieadvies in petto. ,,Ik vroeg haar: gebruik zo weinig mogelijk make-up. Ik wilde dat zij zich zo natuurlijk mogelijk in haar rol voelde. Ik wilde niet dat ze helemaal dicht geplamuurd voor de camera verscheen.’’

Het is tekenend voor de reputatie van Lanthimos dat zijn Australische vedette zijn voorstel zonder meer accepteerde. Als echtgenote van een chirurg (Colin Farrell) die langzaam maar zeker in wanhoop wegzinkt moest Kidman in de soms schokkende film The Killing of a Sacred Deer diep gaan in haar reservoir vol emoties.

Het kostte Lanthimos opvallend weinig moeite om Kidman voor zijn film te strikken. ,,Ik had gehoord dat Nicole een bewonderaar was van mijn werk. Daarom heb ik haar gewoon op goed geluk mijn script opgestuurd. Een dag later kreeg ik van haar een sms. ‘Ik wil deze film doen’, schreef zij. Zo simpel is het allemaal verlopen.’’

The Killing of a Sacred Deer ging dit jaar in Cannes in wereldpremière. De film zorgde voor veel verwarring: applaus en boegeroep. Altijd een goed teken voor een omstreden film. De jury bekroonde de productie met de prijs voor het beste scenario. Volgens velen had de Griek de hoofdprijs, de Gouden Palm, verdiend.

Veel kijkers weten niet precies wat zij met de film aanmoeten. Het verhaal van een artsengezin (vader, moeder en twee kinderen) dat door toedoen van een mysterieuze jongen langzaam maar zeker in de vernieling gaat zal niet iedereen aanspreken. De vraag in hoeverre een dokter verantwoordelijk kan worden gesteld voor de dood van een patiënt hangt als een donkere, dreigende wolk boven de gebeurtenissen.