Volledig scherm
René van Kooten en zijn echtgenoten Tanya © BRUNO PRESS

René van Kooten: Doodsbang dat ik vrouw en baby zou verliezen

Sophia, het veel te vroeg geboren dochtertje van musicalster René van Kooten en zijn echtgenote Tanya van der Kooij, mag als alles goed gaat over vier of vijf weken naar huis. Volgens de vader wordt ze waarschijnlijk uit het ziekenhuis ontslagen op de dag dat het meisje geboren had moet worden.

Het dochtertje van René van Kooten werd op 14 november vorig jaar geboren na een zwangerschap van slechts 26 weken, zo'n 5,5 maand. Volgens de artiest, zo vertelde hij vanavond geëmotioneerd aan RTL Boulevard, woog de kleine Sophia bij haar geboorte 900 gram. ,,En een week later nog maar 800 gram. Dat is nog minder dan een pak suiker.”

Sophia kwam ter wereld in een ziekenhuis in Leiden en wordt momenteel verpleegd op een zogenoemde high intensive care in Delft. Renés vrouw  - de twee trouwden in 2010 - mocht drie weken na de geboorte van het meisje weer naar huis om verder aan te sterken en voor hun andere dochtertje Senna (7) te zorgen. René en Tanya proberen zoveel mogelijk bij Sophia te zijn, benadrukt de zanger-acteur die de geboorte van het meisje en de nasleep daarvan ‘de angstigste periode uit zijn leven’ noemt. 

Volgens René werd de toen zwangere Tanya 13 november van de ene op de andere dag erg ziek. ,,Ze bleek een bacterie in haar lichaam te hebben die bloedvergiftiging veroorzaakte. Ze moest met spoed worden opgenomen, omdat ze op het randje van de dood balanceerde. Opeens stond ik in de operatiekamer waar twee vrouwen - Tanya en Sophia - voor hun leven aan het vechten waren.”

Diepste dalen

De kleine Sophia, die inmiddels drie kilo weegt, werd via een keizersnede gehaald en direct overgebracht naar de afdeling neonatologie: een plek waar te vroeg geboren kindjes worden verpleegd. En vervolgens naar een gespecialiseerde afdeling in Delft. ,,We zijn met z'n allen door de diepste dalen gegaan”, aldus René die ‘nederig en dankbaar’ is voor het opkrabbelen van Tanya en hun dochtertje. ,,Het is onwaarschijnlijk wonderlijk dat onze leeuwin Sophia eerst 800 gram woog en nu 3000 gram. Dat geeft aan dat het steeds beter met haar gaat. Maar ze is er nog niet.”

Hoewel hij de afgelopen tijd het liefste vierentwintig uur per dag bij zijn vrouw en kinderen wilde zijn, lukte dat door werkverplichtingen niet altijd. Erg vindt hij dat achteraf niet. Ernstig: ,,Het werk is eigenlijk mijn redding geweest. Even ontsnappen aan een onwerkelijke wereld waarin je niemand kan helpen.”

René, die op 10 december via Instagram wereldkundig maakte dat Sophia was geboren, is erg blij met alle steun die hij en zijn gezin de afgelopen tijd kregen. ,,Zonder de briljante medische zorg in Leiden en zonder de fantastische, hartverwarmende steun van alle familie en vrienden was het ons niet gelukt.”

Een foto die is geplaatst door null (@renevankooten) op

Een foto die is geplaatst door null (@tanyavanderkooij) op