Volledig scherm
PREMIUM
Het verschil tussen het huidige Renesse en de gelijknamige jongerenfilm. 'Jaren van keihard werken aan een nieuw, beter imago kunnen in één klap teniet worden gedaan.' © Fotomontage: AD, Foto's: Arie Kievit en Reiner Bajo

Renesse vreest opleving zuiptoerisme door 'soa-komedie'

Imago RenesseRenesse kijkt met angst en beven uit naar de première van de gelijknamige jongerenfilm komende week. De soa-komedie kan het moeizaam opgepoetste imago van de badplaats in één klap weer reduceren tot zuip- en sekshol. 'Daar zit je dan met je chalets en safari-lodges.'

Volledig scherm
© Reiner Bajo

De belangrijkste levensles die Peter Faber zijn filmkleinzoon in Renesse op zijn sterfbed meegeeft: 'Jongen, je moet gewoon zoveel mogelijk neuken.' Wat volgt is een lawine van beelden vol comazuipen, wildplassen, pillen- en soa-toerisme in een decor dat doorgaat voor de Zeeuwse badplaats.

Misschien zijn het taferelen die nostalgische gevoelens aanwakkeren bij de hordes kampeerders die er in de jaren 70, 80 en 90 hun tenten opzetten tussen de bierkrattorens. Maar van Sodom en Gomorra is nu geen sprake meer, op een doordeweekse dag aan het begin van het seizoen.

Wandel- en fietstoeristen van middelbare leeftijd, met afritsbroeken en uitklapkaarten, bevolken de terrassen. Net als jonge gezinnen met kinderwagens en bolderkarren vol boodschappen, en bussen vol ouder groepsvolk.