Volledig scherm
© AD

'Rijksmuseum gaat Maerten en Oopjen restaureren'

Het Rijksmuseum doet de restauratie van de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen aankopen. De twee landen tekenen naar verwachting maandag in Parijs de definitieve overeenkomst voor de gezamenlijke aanschaf van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634.

Over de voorwaarden van de aanschaf is vier maanden onderhandeld tussen de twee landen. De restauratie was een van de heikele punten, meldt NRC. In Frankrijk wordt anders gerestaureerd dan in Nederland. Vergeeld vernis wordt in Nederland meestal zoveel mogelijk verwijderd, maar in Frankrijk is men daar terughoudender in. Uiteindelijk is afgesproken dat de restauratie onder begeleiding van een comité van internationale experts zal gebeuren in het Rijksmuseum. Wie in dat comité zitten, is nog niet bekend.

Overleg
De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen kochten, zijn in relatief goede staat. Dat zei cultuurminister Jet Bussemaker recent in reactie op de zorgen van Rembrandtkenner Ernst van de Wetering. Volgens Bussemaker voert Nederland intensief overleg met de Fransen over de restauratie. Het is volgens haar sowieso een complexe situatie, omdat twee landen de twee doeken kochten. In zowel financiële als juridische zin is het ingewikkeld om afspraken te maken, aldus de minister. Ze hoopt dat alles nu zo snel mogelijk rond is.

Nederland en Frankrijk betalen elk 80 miljoen voor de schilderijen. Oopjen wordt officieel van Frankrijk, Maerten wordt eigendom van Nederland. Wel worden tussen de twee landen afspraken gemaakt om de twee werken bij elkaar te houden. Daarin wordt ook vastgelegd dat de schilderijen nooit afzonderlijk verkocht mogen worden. Het is nog niet bekend wanneer de twee schilderijen naar Nederland komen.