Volledig scherm
Rob Stenders © ANP Kippa

'Rob Stenders in januari terug op oude plek'

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2 met zijn Platenbonanza. Dat is tenminste het voornemen van de NPO, zeggen ingewijden tegen deze krant. Dat betekent dat deejay Annemieke Schollaardt haar dagelijkse programma op de zender tussen 14.00 en 16.00 uur al na vier maanden weer moet inleveren.

Het verdwijnen van Rob Stenders, begin deze maand, leidde tot veel kritiek. Platenbonanza was immers het best beluisterde programma op Radio 2. De NPO, die gaat over de toewijzing van zendtijd, lijkt zich die kritiek aan te trekken. Voor 1 oktober moet de beslissing worden genomen en moeten de handtekeningen op papier staan.

Stenders’ verwachte terugkeer zou een uitermate pijnlijke beslissing zijn voor Annemieke Schollaardt, die pas drie weken bezig is op het tijdslot 14.00-16.00 uur en werd weggekaapt bij 3FM. De NPO houdt het nu bij een korte reactie: ‘Wij zetten nu de laatste punten op de i. Daarbij kijken we goed naar wat onze luisteraars willen.’ Met dat laatste lijkt de keus voor Stenders te worden bevestigd.

Minachting

Quote

Rob kreeg bij de transfer zo goed als de toezegging van de NPO dat hij het programma mocht houden

Lex Harding

De omroeppolitieke kwestie begon met de keuze van Stenders voor een transfer van AVROTROS naar zijn 'oude vertrouwde nest' BNNVARA. Hij had erop gerekend dat hij Platenbonanza kon blijven maken. Maar de NPO besliste anders: het tijdslot bleef toch bij AVROTROS, dat koos voor Schollaardt.}

Onlangs bemoeide ook radio-icoon Lex Harding zich met de zaak. ,,Rob kreeg bij de transfer zo goed als de toezegging van de NPO dat hij het programma mocht houden. Nu is het de nek omgedraaid, omdat ze er een vrouw wilden hebben’’, aldus Harding in een brief aan de top van de publieke omroep. Hij noemt het schrappen van Platenbonanza een ‘minachting voor de luisteraar’.

BNNVARA, Stenders’ nieuwe baas, schaart zich achter de brief van Harding. ,,Een oproep die aansluit bij de inzet waarmee BNNVARA poogt Rob terug te krijgen op primetime op Radio 2’’, riep omroepdirecteur Gerard Timmer eerder in deze krant.

De NPO trekt zich de kritiek aan, menen ingewijden. Er zou nu naarstig naar een nieuwe plek voor Schollaardt worden gezocht op Radio 2. Er vinden gesprekken plaats met KRO-NCRV, de omroep van deejay’s Stefan Stasse, Ruud de Wild en Wouter van der Goes. Mogelijk is een van hen straks de klos.