Volledig scherm
Jody Bernal © rtl

Robinson-fans klagen massaal over fors aantal opgevers

Fans van Expeditie Robinson klagen massaal: de ene na de andere kandidaat pakt de koffers. Nooit eerder was het aantal opgevers zo groot bij het survivalprogramma.  ,,Op deze manier wordt het programma naar de klote geholpen".

Quote

Absurd en schandalig, dit kun je niet maken

JayJay Boske
Volledig scherm
Tony Junior © Stefan Ammerlaan

Het gezicht van Dennis Weening staat deze reeks meermaals verbaasd. ,,Echt?” stamelde de presentator donderdagavond toen Jody Bernal zijn wens om huiswaarts kenbaar maakte. De zanger is alweer de zesde kandidaat die zijn koffers pakte om Expeditie Robinson te verlaten.

De kijkers voelden zich in de maling genomen.  ,,Ik kan wel janken, sorry”, zegt oud-kandidaat JayJay Boske die baalt van de opgevers ,, Absurd en schandalig, dit kun je niet maken. Niet tegenover je eigen carrière, niet tegenover de kijkers en al helemaal niet tegenover de mensen die het maken. Op deze manier wordt het programma naar de klote geholpen. Mensen beseffen het niet, maar een show als Robinson is groter dan onze carrières. Ik ben bang dat er kijkers afhaken. De makers zullen de deelnemers volgend jaar wel beter moeten screenen, of ze een boete moeten opleggen van 50.000 euro.”

De kijkers voelden zich donderdag misleid, want de hele aflevering werd er gekonkeld, stemmen geteld en samen gezworen. Toen puntje bij paaltje kwam stapte Bernal er zelf uit: omdat zijn vrouw acht maanden zwanger was. ,,Aan de ene kant snap ik dat wel”, reageert oud-winnaar Bertie Steur (2016), ,,maar ja, dat weet toch van tevoren ook? Waarom doe je dan mee? Een vrouw is over het algemeen negen maanden zwanger, dat weet je dan toch?”

Eerder gaven Aisha en Tony Junior op, lieten Josylvio en Özgür Aksan zich eruit stemmen en bedankte Donny Roelvink voor een herkansing.  ,,Lekker is dat zoveel opgevers, in mijn laatste seizoen. Vervelend, zeker voor de kandidaten zelf die dan later terugkijken en bijna allemaal zeggen: wat ben ik dom geweest om weg te gaan. Dan hadden ze graag willen blijven. Veel mensen hebben een romantisch beeld bij Expeditie Robinson, maar geloof me, het is zwaarder dan iedereen denkt. Ze onderschatten het allemaal.”

Generatiedingetje

Volledig scherm
Bertie Steur © Daniel Kroll

Bertie Steur kan erover meepraten. Ze zat (in 2016) wekenlang alleen op een eiland, maar won Expeditie Robinson wel. ,,De eerste week dacht ik ook: thuis ben ik zoveel nuttiger. Dat moet je kunnen loslaten. Je moet op karakter volhouden en stug doorgaan.

Boske: ,,Ik heb er vijftig, misschien wel honderd keer over nagedacht om te stoppen. Maar Robinson is gemaakt om het slechtste in je naar boven te halen. Je leert zo ontzettend veel over jezelf. Die lichting van nu, die heeft niet veel hoeven afzien en is dat dus niet gewend. Ze hebben de kans laten liggen zich fysiek én mentaal te ontwikkelen. De een heeft een beter excuus dan de ander, maar dit is zonde. Ik weet hoe moeilijk het is.

Is het een generatiedingetje? Zijn het de omstandigheden? ,,Ik ben verrast en vind het vrij bizar”, vindt Steur. ,,Blijkbaar doet een slecht voorbeeld volgen. Als de een na de ander opgeeft, wordt de lat laag om zelf ook te vertrekken.”

Ook de makers staan voor een raadsel. ,,Alles is precies hetzelfde als vorig jaar”, stelt de producent, ,,van eethoeveelheden tot de locatie, van spellen die al jaren door hetzelfde team worden gemaakt tot het hele productieteam wat bijna compleet gelijk was aan vorig jaar. Ook wij weten het niet.”

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (57%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (43%)
15063 stemmen