Volledig scherm
© EPA

Rock- en blueslegende Fats Domino (89) overleden

updateDe legendarische rock 'n rollzanger en pianist Fats Domino is op 89-jarige leeftijd overleden. Antoine Dominique Domino, zijn echte naam, was in de jaren 50 en 60 de bestverkopende Afro-Amerikaanse muzikant ter wereld. De muzikant, zo melden Amerikaanse media, overleed in zijn woonplaats Harvey (Louisiana) in het bijzijn van zijn naasten.

Fats Domino, die megahits scoorde met onder meer de nummers Blueberry HillAin’t That a Shame en Walkin’ to New Orleans, verkocht tijdens zijn leven meer dan 65 miljoen albums en ontving in 1987 een Grammy Lifetime Achievement Award voor zijn werk. Het overlijden van de ster is bekendgemaakt door zijn dochter. Fats Domino was al sinds 2008 weduwnaar. In dat jaar stierf zijn enige vrouw Rosemary die al jaren met een slechte gezondheid kampte. Na haar dood leefde hij verder als vrijgezel. Met Rosemary kreeg hij acht kinderen. Zijn vermogen wordt door Amerikaanse media voorzichtig ingeschat op 8 miljoen dollar.

Domino was in de jaren 50 en 60 ongekend populair, niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn carrière was hij in 1949 begonnen. Een van zijn vroege albums heette The Fat Man, wat altijd zijn bijnaam zou blijven. Zijn zangsuccessen bezorgden hem ook filmrollen. Zo was hij onder meer te zien in Shake, Rattle & Rock! en The Girl Can't Help It.

Na een aantal kleine hits brak Domino in 1955 definitief door bij het grote publiek met Ain't That a Shame: een nummer dat  in de Verenigde Staten de top 10 haalde. Tientallen van zijn nummers haalden de Nederlandse Top 40, zoals Whole Lotta Loving, Blue Monday en Blueberry Hill. Gedurende de jaren 70 was Domino nog steeds actief, maar niet meer zo succesvol als in zijn beginjaren. In 1980 speelde hij voor het eerst op het North Sea Jazz Festival.

Fats Domino werd in 2005 (met zijn vrouw) als vermist opgegeven na de door orkaan Katrina veroorzaakte overstromingen in zijn geboorteplaats New Orleans. Uiteindelijk herkende zijn dochter hem op foto's van geëvacueerden. Zo kon hij met zijn familie worden herenigd. Door de natuurramp mist hij, zo gaat het nooit bevestigde verhaal, 12 van zijn 22 gouden platen. Nieuwszender CNN meldde in 2005 dat Fats tijdens de ramp met een helikopter uit zijn woning werd gered.

Fats Domino deed het feitelijk al jaren wat rustiger aan en gaf nog slechts sporadisch optredens. In 2006 nam hij afscheid van het publiek in de befaamde jazz- en bluesclub Tipitina's in New Orleans. Fats Domino werd in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Op de lijst van 100 Greatest Artists of All Time van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone neemt hij nog altijd de 25ste plaats in.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm