Volledig scherm
© Nederlandse Freelancers

Roken en vuur in de ban op deel festival Zwarte Cross

Vanwege de aanhoudende droogte is op het festival De Zwarte Cross in Lichtenvoorde een aantal onderdelen waarin vuur een rol speelt aangepast of geschrapt. Ook heeft de organisatie een rookverbod uitgevaardigd voor een deel van het terrein, de Oase, dat ook met water besproeid zal worden. Bezoekers dienen hun peuken te doven in emmers met water om het risico op brand zo klein mogelijk te houden.

Een spectaculair onderdeel, het aansteken van het kampvuur met een zogenoemde jettruck, gaat niet door. De organisatie laat het kampvuur wel branden, maar zal het vuur op een conventionele manier aansteken.
Het volledig uitverkochte festival in de Achterhoek verwacht over het hele weekend 220.000 bezoekers. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en duizend theaterartiesten in actie. Op de camping overnachten 25.000 bezoekers die het hele weekend aanwezig zijn.

Elke editie heeft een bijzonder onderdeel. Deze keer brengen 65.000 bezoekers op vrijdag om 20.00 uur een massaal eresaluut van een minuut aan het leven tijdens de zogenoemde Levendenherdenking, georganiseerd in samenwerking met Amnesty International. 

De bezoekers van het meest luidruchtige festival van Nederland wordt gevraagd om 50 seconden muisstil te zijn, gevolgd door 10 seconden luid gejuich. ,,Hiermee willen we op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de vrijheid aangezien dit niet vanzelfsprekend is."

 1. Máxima swingt in zonnig Zeeland mee met Bløf
  video

  Máxima swingt in zonnig Zeeland mee met Bløf

  Zeeland is binnenkort de meest swingende en zingende provincie van het land. Die conclusie kon koningin Máxima vamdaag trekken na haar bezoek aan de Lasloods in Vlissingen. Daar werd in haar aanwezigheid en die van 550 scholieren het lokale convenant getekend dat er voor moet zorgen dat (bijna) alle Zeeuwse basisschooljeugd structureel muziekonderwijs krijgt. Het aanstekelijke enthousiasme in de volgepakte loods beloofde veel muzikaal vuurwerk in de komende jaren.

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

 • A Star is Born (14%)
 • Black Panther (5%)
 • Bohemian Rhapsody (60%)
 • BlacKkKlansman (3%)
 • Green Book (8%)
 • The Favourite (3%)
 • Roma (6%)
 • Vice (1%)
159 stemmen