Volledig scherm
Roman Polanski. © EPA

Roman Polanski bijt van zich af

Regisseur Roman Polanski (86) heeft in een schriftelijke verklaring, ter gelegenheid van de wereldpremière van zijn film J’accuse op het Filmfestival van Venetië, voor het eerst gereageerd op de beschuldigingen die nog steeds regelmatig aan zijn adres worden gedaan. Zo ontkent hij de recente aantijgingen van een aantal vrouwen die beweren dat hij hen in hun tienerjaren heeft misbruikt. De regisseur is daar heel duidelijk over ,,Het is volkomen absurd. Ik ken die vrouwen niet eens.”

Polanski is in 1977 wel veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje uit Los Angeles. Om zijn celstraf te ontlopen vluchtte de cineast naar Parijs waar hij nog steeds verblijft. Om die reden woonde hij de première van zijn nieuwe film in Venetië niet bij omdat hij bang is door Italië uitgeleverd te worden aan Amerika. De vertoning van zijn nieuwe film in Venetië is omstreden en leverde kritiek op van juryvoorzitter Lucrecia Martel die moeite had met deze selectie. Als reactie daarop wilden de producenten J’accuse terugtrekken, maar de zaak werd op het laatste moment gesust. Een persconferentie van Polanski via Skype ging niet door. De cast van de uitstekend ontvangen film was wel aanwezig.

In zijn toelichting meent Polanski dat veel mensen een verkeerd beeld van hem hebben. Hij voelt zich net zo onheus bejegend als hoofdpersoon Alfred Dreyfus in zijn nieuwe film, een Joodse officier in het Franse leger die ten onrechte van verraad wordt beschuldigd. Het is een waargebeurd verhaal uit 1894, opgetekend door schrijver Emile Zola. ,,De meeste mensen die mij veroordelen kennen mij niet en weten ook niets over de zaak waarvoor ik veroordeeld ben.”

Last

Polanski verklaart verder dat hij nog steeds last heeft van de moord op zijn vrouw Sharon Tate door de Charles Mansonbende in 1969. De regisseur verbleef ten tijde van de aanslag op zijn hoogzwangere vrouw in Europa. ,,De pers ging destijds enorm tegen mij tekeer en meldde zelfs dat ik medeverantwoordelijk zou zijn voor de dood van Sharon.”

In dat verband ziet Polanski veel overeenkomsten met de hoofdfiguur in J’accuse die ook valselijk wordt beschuldigd. De regisseur die zelf als kind aan de nazi’s wist te ontkomen meent dat ook hij ten onrechte wordt aangeklaagd. ,,Het maken van deze film heeft mij enorm geholpen.”