Volledig scherm
© Twitter

Rookontwikkeling in vliegtuig Martijn Krabbé en Herman den Blijker

UpdateHet brandje dat gisteren bijna uitbrak aan boord van het KLM-vliegtuig waarin tv-kok Herman den Blijker en RTL4-coryfee Martijn Krabbé zaten is uitgegroeid tot wereldnieuws. Internationale media zoals Daily Mail besteden aandacht aan het incident. Kort na de landing van KL875 in de Thaise hoofdstad Bangkok kwam er rook uit een bagagecompartiment in het passagiergedeelte. Dankzij koelbloedig optreden van cabinepersoneel was het 'vuur' snel onder controle.

Herman den Blijker, Martijn Krabbé en een cameraploeg vlogen met een Boeing 777 van Schiphol naar Bangkok om vanaf daar door te vliegen naar Cambodja voor opnames voor hun nieuwe culinaire reisprogramma Op De Proef Gesteld. Terwijl het toestel, met daarin 321 passagiers, bij de Thaise luchthaven aan het taxiën was kwam er plotseling rook uit één van de bagageluiken.

KLM-personeel aan boord sloeg direct alarm, waarna het 'vuur' met een poederblusser kon worden gedoofd. Van het incident werden door geschrokken passagiers filmpjes en foto's gemaakt. Daarop is te zien dat Herman en Martijn staan te kijken hoe een steward probeert de situatie  onder controle te krijgen. Rookontwikkeling is zichtbaar, maar van vuur of vlammen is geen sprake. Er zou in het toestel geen paniek zijn geweest. Enkele passagiers klaagden over benauwdheid door de rook.

Onderzoek
Volgens een KLM-woordvoerder wordt momenteel onderzocht hoe de brand kon ontstaan. Eén van de passagiers meldde dat het vermoedelijk ging om een Lithium-ionaccu die in een drone zat. Het mini-helikoptertje zou door een cameraman zijn meegenomen voor luchtopnames in Cambodja. Volgens Daily Mail zou de man in kwestie zijn aangehouden in Bangkok waar hij wordt verhoord. Herman den Blijker, Martijn Krabbé en de rest van het team mochten doorvliegen naar Cambodja.

Martijn Krabbé liet vanmorgen in een korte reactie aan het AD weten dat er feitelijk weinig aan de hand was. ,,Ach, het viel erg mee allemaal. Er is nooit sprake geweest van vuur. Alleen de batterij van de drone die we hadden meegenomen was een beetje gaan smeulen. Van een enorme rookontwikkeling was, zo is mijn indruk, zeker geen sprake. Personeel heeft meer dan adequaat gehandeld, en nadat iedereen van boord was is de drone netjes bij de security ingeleverd. De cameraman is echter niet aangehouden''.

Herman den Blijker verklaarde aan het AD dat iedereen boord van het vliegtuig heel rustig bleef. De tv-kok, die ooit bijna crashte met een helikopter en daar vliegangst aan over hield, is geen moment bang geweest. ,,Er was geen sprake van brand, hooguit van wat rook. Het leek erger omdat de brandblusser voor wolken poeder zorgde''. Herman is, zo benadrukt hij, 'volledig ontspannen' aan boord gegaan van de vlucht naar Cambodja. ,,Het is eigenlijk wel heel toevallig allemaal. Reizen we voor een programma dat Op De Proef Gesteld heet naar verre oorden, worden wij en de KLM daadwerkelijk op de proef gesteld.''

Gisteren was Martijn Krabbé in de Telegraaf nog onder de indruk van het incident. ,,We zijn blij dat het gebeurde toen we al aan de grond stonden. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als zoiets kilometers hoog in de lucht had plaatsgevonden'', zou hij hebben gezegd. Volgens Martijn was van zo'n angst echter geen sprake. ,,Het wordt allemaal aangedikt. Van deze mug is door verschillende media weer eens een olifant gemaakt''.