Volledig scherm
Vlnr: Fareeda, Sandra, Yernaz, Martin, Rick en presentator Dennis van der Geest. © NPO

Rot Op Naar Je Eigen Land: hoge kijkcijfers en trending topic

Het EO-programma Rot Op Naar Je Eigen Land, waar vooraf veel om te doen was, heeft gisteravond veel belangstellenden naar NPO2 getrokken. De 856.000 kijkers is een goede score voor die zender.

Volledig scherm
Presentator Dennis van der Geest © bruno

In de spraakmakende vierdelige reeks neemt Dennis van der Geest een groep mensen met een zeer uitgesproken mening over vluchtelingen mee op een reis, die een vluchteling ook gemaakt zou kunnen hebben. Het programma was de gehele avond trending topic onder de #rotop. Hiermee konden kijkers reageren op de uitgesproken meningen van de kandidaten Willeke, Fareeda, Sandra, Yernaz, Martin en Rick.

De reacties op Twitter waren zowel positief en negatief. Het woord Habibabi, dat kandidate Sandra gebruikte voor 'alles wat niet Nederlands' is, kreeg veel kritiek. Zo schreef Youri Nadorp: ,,Het meest respectloze woord dat ik ooit heb gehoord." Ook werd heel veel gediscussieerd over PVV-stemmers. Sommigen beweerden dat de politieke partij in een kwaad daglicht werd gezet. Andersom kreeg de PVV er ook van langs van veel Twitteraars. ,,Heel veel sneue reacties van PVV'ers. De waarheid veroorzaakt ongemak, daar houden ze niet van," meldde Twitteraar Cees van Vlugt.

Voorafgaand aan de serie was er al veel ophef over Rot Op Naar Je Eigen Land. EO-directeur Arjan Lock omschreef het in het AD als volgt: ,,We willen in een steeds sterker polariserende samenleving mensen confronteren met hoe het is om vluchteling te zijn. Wij ontwikkelden dit samen met een producent. Niet om er omzet mee te draaien, maar om een verhaal te vertellen dat tot discussie mag leiden.''

Het was voor de PVV aanleiding om hier kamervragen over te stellen. Martin Bosma vond het niet kunnen dat ogenschijnlijk 'alleen' PVV-stemmers op andere gedachten moesten worden gebracht, wat betreft hun denkwijze over vluchtelingen, door middel van het EO-programma. In de serie zijn de kandidaten overigens niet alleen PVV-stemmers.

Jojanneke In De Prostitutie
Een ander spraakmakend EO-programma Jojanneke In de Prostitutie herpakte zich. Nadat het merendeel van de kijkers vorige week afhaakten en er nog maar 392.000 belangstellenden klaar zaten, scoorde het gisteren 502.000 kijkers. Een mooi aantal voor NPO3.

Het NOS Journaal is met 2,1 miljoen kijkers wederom het best bekeken programma van de avond. Goede Tijden, Slechte Tijden volgt met 1,7 miljoen liefhebbers. Voorafgaand aan Rot Op Naar Je Eigen Land wist De Slimste Mens op NPO2 1,4 miljoen kijkers te trekken.

Volledig scherm
PVV-aanhanger Willeke. © NPO
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement