Volledig scherm
© ANP

Roy Donders: Ik doe er alles aan om niet sexy te zijn

het geheim vanIn de wekelijkse showrubriek Het Geheim Van... vragen we Nederlandse celebrities een boekje open te doen over hun verslavingen, gekke gewoontes en andere dingen die we nog niet van ze weten. Deze week huispakken- en worstenbroodjesfanaat Roy Donders (24), oftewel de Stylist van het Zuiden die een fenomeen werd door de gelijknamige RTL5-realityreeks. ,,Ik doe er alles aan om niet té gay of sexy over te komen'', benadrukt de flamboyante Tilburger.

Volledig scherm
© ANP

Roy Donders moet best lang nadenken als hem wordt gevraagd naar een persoonlijk geheim of desnoods pikante bekentenis. Met enige aarzeling: ,,Mij leven is door de serie een open boek. Ik laat bijna alles zien in de realityserie. Dat hoort nu eenmaal zo bij het tv-genre. Toch houd ik bepaalde zaken zorgvuldig voor de buitenwereld verborgen''.

Exhibitionisme
De jonge stylist en dameskapper - die vrouwelijk schoon uit volksbuurten, woonwagenkampen en kermissen al jaren voorziet van zijn uitvinding 'het keiharde lakkrullenkapsel dat minimaal een week netjes in model blijft - doelt op zijn lijf dat overdag is gehuld in showbizzjasjes en 's avonds schuil gaat in natuurlijk een comfortabel huispak. ,,Ik heb een scherpe persoonlijke grens. Ben totaal niet exhibitionistisch ingesteld en zal nooit naakt of met mijn gelachtsdeel bij de tv-kijkers in de huiskamer te zien zijn'', zegt Roy.

Hij weet dat er, niet nader te benoemen, collega's zijn die daar niet zo moeilijk over zullen doen en desnoods in hun blote kont of piemel voor de camera gaan staan. Maar Roy? Die zou zoiets niet doen. ,,Ik gruwel van alles wat met seksisme te maken heeft''.

Volledig scherm
Marvin en Roy © ANP

Ambities
Roy houdt best van het betere uiterlijk vertoon, maar maakt er ook een sport van om het tegenovergestelde van sexy te zijn. ,,Ik kom liever over als een aardige vent met ambities dan als persoon die het alleen van zijn looks moet hebben''.

De Tilburger kwam jaren geleden uit de spreekwoordelijke kast. Maar het feit dat hij 'toevallig homo' is, zal hij nooit benadrukken. Roy: ,,Ik ben natuurlijk gay, maar niet omdat ik bij een specifieke groep mensen wil horen. Daarom zul je me nooit zien in gay-georiënteerde uitgaansgelegenheden. Dat doe ik bewust niet, omdat ik mezelf niet in een hoekje wil plaatsen. In mijn geval gaat dat redelijk ver. Ik sluit me misschien iets teveel voor de homowereld af''.

In een gaysauna of op een homo-ontmoetingsplaats zegt Roy nog nooit te zijn geweest. ,,Mmmm, geen behoefte aan. Natuurlijk ben ik een homoseksueel die zijn ogen open houdt, maar zeker geen praktizerend exemplaar'', grinnikt hij. ,,Ik voel me één van de rest van Nederland. Ben in de basis een doodgewone burger die toevallig bekendheid geniet''.

Ontspanning
Er gaan dagen voorbij, zo illustreert Roy zijn levenhouding, dat hij er niet aan denkt dat hij gay is. ,,En dat hoeft ook helemaal niet''. Hij wordt regelmatig gevraagd om roze events op te luisteren. In negen van de tien gevallen slaat hij zo'n uitnodiging af. Dat deed hij ook toen hij werd gevraagd voor een bijrol in een tv-serie. ,,Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat het personage zich teveel in een fictieve gayscène bewoog''.

Marvin Ophof, de vriend van Roy, is uit hetzelfde hout gesneden. ,,Hij houdt, net als ik, ook niet van stappen en tot diep in de nacht doorzakken in de kroeg. Marvin en ik - we hebben een fijn leven samen - zijn enorme huismussen. Niet alleen omdat we ons daar lekker bij voelen, maar ook omdat we behoefte hebben aan noodzakelijke ontspanning door onze hectisch leventjes. Op die rustige momenten zitten we lekker een filmpje te kijken op de bank. En ja, af en toe dragen we dan ook een huispak''.

Huizenjacht
De twee wonen momenteel samen in Roys oude huis in Tilburg. Maar ze zijn zich al wel een beetje aan het oriënteren op iets anders. Waar ze een woning zullen betrekken, weet Roy niet. ,,Hahaha, we hebben net genoeg tijd voor elkaar en geen plek in de agenda's om op huizenjacht te gaan''. En dat vindt hij eigenlijk wel best. ,,Ik heb mijn winkel en familie vlakbij. Mijn vertrouwde omgeving als het ware. Ook Marvin voelt zich in zijn element in Tilburg. Hij staat op de herenafdeling van mijn winkel en heeft recent een haarverzorgingslijn voor mannen op de markt gebracht. Dat vind ik zó gaaf. We vinden dezelfde dingen leuk. Zijn ijdel, maar ook hartstikke zakelijk. Een perfecte match derhalve''.

Evenals Roy zal ook Marvin nooit te ver gaan in de realityreeks. ,,We zijn een open boek'', giert Roy het uit. ,,Maar sommige dingen blijven verborgen en voor heel Nederland gesloten''.

Lees hier meer bekentenissen van bekende Nederlanders

  1. Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-cover in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-co­ver in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    De extravagante Amerikaanse actrice-zangeres Miley Cyrus heeft gisteravond op een festival in Las Vegas vriend en vijand verbaasd door een wel heel verrassende cover uit de hoge hoed te toveren. De goedlachse Hollywoodster koos op het jaarlijkse iHeartRadio Music Festival voor een nummer van Pink Floyd en deed dat helemaal niet onverdienstelijk, stellen critici. ,,Mijn respect voor Miley is gestegen.”