Volledig scherm
Twan Huys © ANP Kippa

RTL Late Night blijft weinig kijkers trekken

updateDe kijkcijfers van het programma RTL Late Night met Twan Huys kennen nog steeds geen opwaartse beweging. De opgefriste talkshow op RTL 4 trok gisteravond 308.000 kijkers. Daarmee evenaarde presentator Huys bijna zijn laagterecord van 307.000 kijkers, een week eerder.

Dat blijkt uit de cijfers van de stichting Kijkonderzoek.  De balans na ruim vier weken RTL Late Night met Twan Huys is dat de talkshow het grote publiek nog steeds niet weet te vinden.  En ook dat Huys' concurrent Jeroen Pauw op NPO 1 nog altijd veel betere kijkcijfers scoort. Pauw trok gisteren 690.000 kijkers (Huys 308.000) en maandag 792.000 (Huys  364.000). RTL Late Night noteerde in de eerste uitzendweek gemiddeld 533.00 kijkers, de tweede week 682.000, de derde week 463.000 en vorige week 424.000 kijkers.

RTL Late Night met Twan Huys begint dagelijks om 22.30 uur, terwijl Jeroen Pauws talkshow een half uur later start. Tv-recensent Angela de Jong viel het onlangs op dat direct na het eerste gesprek bij Late Night een reclameblok wordt ingelast. ,,Het is net alsof de zender de rode loper uitrolt voor Jeroen Pauw en de kijkers met straffe hand naar NPO 1 dirigeert'', aldus De Jong. 

Volgens haar was gisteravond voor zeer waarschijnlijk de eerste keer geen sprake van een lange commercialbreak na het eerste tafelgesprek. Met andere woorden: RTL 4  zou het 'gewraakte' reclameblok in de eerste fase van de uitzending hebben geschrapt om de aandacht van kijkers vast te houden.  

RTL 4 stelt in een reactie dat het tijdstip van breaks altijd al wordt gepland met het oog op de concurrentie.  ,,Ter illustratie: je wilt na bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd dat de kijkers direct door kunnen naar  RTL Late Night'', aldus een woordvoerder. Zo kan het voorkomen dat het reclameblok juist voor de uitzending is en in het begin van RTL Late Night achterwege wordt gelaten. ,,Het verplaatsen van reclameblokken gebeurt dus regelmatig.''

In de Late Night-uitzending van gisteren was onder meer 'poepdokter' Nienke Gottenbos te gast die praatte over de darmflora van kinderen. Ook kwam Art Rooijakkers praten over zijn nieuwe RTL4-programma. RTL Late Night-presentator Humberto Tan werd deze zomer vervangen door Huys vanwege de dalende kijkcijfers.

Het best bekeken programma van de dinsdagavond was de voetbalwedstrijd Ajax-Bayern München. Hier keken zo' n 2 miljoen mensen naar. Ook het NOS Journaal (1,8 miljoen), DWDD en het Half Acht Nieuws van RTL (allebei 1 miljoen) deden het traditiegetrouw goed.

Lees hier de column van Angela de Jong over het reclameblok bij RTL Late Night met Twan Huys