RTL stopt per direct met RTL Late Night en Twan Huys

updateRTL Late Night met Twan Huys stopt per direct met uitzenden. De dagelijkse talkshow van RTL 4 is ruim een half jaar op de buis geweest, maar kampte vanaf het begin met tegenvallende kijkcijfers. ,,Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken”, stelt presentator Twan Huys (54) in een eerste reactie. Vanavond is de laatste uitzending.

RTL-baas Sven Sauvé liet vanmorgen in een officiële verklaring weten: ,,We hebben altijd aangegeven dat we het programma de tijd wilden geven om te groeien. Twan en zijn redactie hebben keihard gewerkt om het programma tot een succes te maken. Helaas moeten we concluderen dat het ondanks alle inzet niet is gelukt om de kijker aan het programma te binden. Ik heb bewondering voor de gedrevenheid en betrokkenheid van Twan die van begin tot eind onverminderd is gebleven. Dat tekent zijn professionaliteit en ik dank hem daarvoor. De deur bij RTL staat altijd voor hem open.”

Presentator Twan Huys - hij en RTL gaan ondanks een driejarig contract per direct uit elkaar - reageert als volgt: ,,Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Ik vind het heel jammer dat er nu een einde komt aan RTL Late Night en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet.” Voordat Huys in de voetsporen trad van Humberto Tan presenteerde hij bij de publieke omroep Nieuwsuur en College Tour. Voormalig RTL-programmadirecteur Erland Galjaard haalde hem over om na 25 jaar publieke omroep over te stappen naar de commerciëlen.

Humberto Tan maakte in maart vorig jaar bekend te moeten wijken voor Twan Huys als presentator van het praatprogramma. De show, die al tijden kampte met dalende kijkcijfers, was volgens de zender toe aan een stevige metamorfose. Voor Tan een pijnlijk besluit. ,,Een beslissing van de zenderleiding waar ik het niet mee eens ben”, zei hij daarover. Huys volgde Humberto Tan p als presentator van de talkshow op RTL 4, die in augustus 2013 begon. Hij moest het programma in een vernieuwde opzet weer tot een succes maken, nadat de kijkcijfers waren teruggelopen en Tan de concurrentiestrijd met Jeroen Pauw en Eva Jinek verloor. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© ANP Kippa

Kijkcijfers

Onze tv-columnist Angela de Jong stelde eind vorig jaar al dat RTL Late Night met Twan Huys ‘een kansloze exercitie en pijnlijk om naar te kijken’ is. Over de magere kijkcijfers: ,,Na maanden is van enige groei of inhoudelijke verbetering totaal geen sprake, integendeel zelfs.” Volgens De Jong  was het probleem van de talkshow dat ‘er gewoon niks klopt van het programma’. Vorige week noteerde de talkshow wederom tegenvallende kijkcijfers. Ter illustratie: maandag 25 februari waren dat er (zonder uitgesteld kijken) 220.000 en de dagen erna 219.000, 233.000 en 206.000. Afgelopen vrijdag keken 747.000 kijkers naar Huys. Van die toename op vrijdagen was de afgelopen maanden bijna steeds sprake. Waarschijnlijk omdat kijkers naar The Voice (eveneens RTL 4) bleven hangen. Dat laatste gebeurde vrijdag ook weer bij de start van een nieuw seizoen van The Voice Kids.

Volledig scherm
© Mark Reijntjes

Angela de Jong richtte meer dan eens haar journalistieke pijlen om de kwakkelende talkshow: ,,Er zit een bij de NPO weggekaapt journalistiek zwaargewicht in een veel te bombastisch decor met de moed der wanhoop een talkshow te presenteren die qua diepgang en actuele nieuwswaarde amper Koffietijd overtreft. Heel af en toe is er ineens een serieus onderwerp, maar het is toch vooral een potpourri van Lex Uiting met een paar grappige internetfilmpjes, BN’ers die een oud verhaal afsteken, een RTL-promopraatje of de politiek verslaggeefster die is opgetrommeld voor een kulonderwerp. Net als je denkt dat het niet lichter, luchtiger en nietszeggender kan, wordt de dag erop het tegendeel bewezen.”

‘Niet onzeker’

Twan Huys zelf reageerde in november vorig jaar voorzichtig op de kritieken over de tegenvallende kijkcijfers. Ze maken hem niet onzeker, stelde Twan in het programma Van der Vorst ziet sterren. ,,Ik ben al vrij lang journalist en ik presenteer al vrij lang televisieprogramma’s. Dus ik weet wel wat ik kan. Daar ben ik niet onzeker over. Anders zou ik het ook niet kunnen presenteren”, aldus Huys. 

Voormalig programmadirecteur Erland Galjaard - die Huys binnenhaalde - uitte vorig jaar al kritiek op de talkshow. ,,,Als ik heel eerlijk ben heb ik College Tour als uitgangspunt genomen en niet Nieuwsuur. Bij College Tour zat de Twan die ik wilde zien. Ik zie nu Huys die Nieuwsuur doet, aan een tafel. Dat had ik nooit gedaan”, zei Galjaard die altijd dacht dat Huys en zijn talkshow het wel zouden redden. ,,Maar het moet wel veranderen. Ik heb nog aangeboden daarbij te helpen, maar daar kwam ik met RTL niet uit. Twan heeft mij zelf niet meer benaderd. Wel heb ik hem nog een paar berichten gestuurd, waarin ik aangaf te hopen dat hij de storm overleeft, vooral in zijn hoofd.” 

Galjaard is inmiddels opgevolgd door Peter van der Vorst. Hij stopt volgend jaar als presentator en producent en is per 1 maart aan de slag gegaan als  als directeur content en marketing bij RTL: dezelfde functie als zijn voorganger. ,,Dit traject loopt natuurlijk al langer, nog voordat Peter begon aan zijn nieuwe functie’’, zegt woordvoerster Kim Koppenol van RTL. ,,De beslissing om te stoppen is genomen door het programmateam en RTL CEO Sven Sauvé. Van der Vorst was op de hoogte dat deze beslissing werd genomen.’’

,,Hij houdt zich nu onder andere bezig met wat we dit najaar op die plek gaan programmeren’’, vervolgt Koppenol. Het tijdslot van 22.30 uur blijft voor ons heel belangrijk. Wij zijn ervan overtuigd dat we daar een onderscheidend programma kunnen neerzetten. En daar zijn momenteel al ideeën over.’’

Vanaf morgen (5 maart) zendt RTL 4 op het tijdslot van 22.30 uur - het startmoment van Late Night - nieuwe afleveringen van de Britse realityserie Een Nieuw Leven In De Zon. In april start De Zwakste Schakel met Bridget Maasland en na de zomer komt er een nieuw programma op de late avond.