Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk krijgt een topsalaris. © ANP Kippa

Salaris grootverdieners publieke omroep verder omlaag

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) versobert het salarisbeleid voor presentatoren. Die mogen voortaan niet meer verdienen dan 181.000 euro bruto per jaar. Dat was 201.000 euro. Er worden geen nieuwe uitzonderingen meer gemaakt, ook al mogen er volgens de geldende regels acht presentatoren meer dan het maximum verdienen. 

Vorig jaar waren dat er nog vijf, op termijn moet dat aantal naar nul. Maar dat kan nog wel even duren, aldus de NPO vandaag, want er kan niet worden ingegrepen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren.

Namen zijn nooit genoemd, maar het is een publiek geheim dat BNN-VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk (56) het lijstje van grootverdieners bij de publieke omroep aanvoert. De presentator van De Wereld Draait Door verdiende in 2016 580.000 euro.

Vorig jaar werd het salaris van 3FM-dj Giel Beelen al bijgesteld. Hij zou naar verluidt op zijn hoogtepunt 560.000 euro hebben gekregen.

Moreel appel

Met de maatregel brengt de NPO het beloningsbeleid van de publieke omroep in overeenstemming met de Wet normering topinkomens. Het salaris van goed betaalde tv-sterren staat al jaren ter discussie. ,,Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren'', concludeerde toenmalig staatssecretaris Sander Dekker in 2013. ,,Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.''

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (58%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (42%)
18489 stemmen