Volledig scherm
Sara Kroos - Zonder verdoving © Krooskunst

Sara Kroos maakt indrukwekkende rentree

RecensieIn een interview met deze krant noemde Sara Kroos haar voorstelling Zonder verdoving ‘mijn kwetsbaarste.’ AD-recensent Arno Gelder was erbij en geeft haar cabaretshow maar liefst vijf sterren.

Voor de cabaretière is het niet de kwetsbaarheid binnen het zweverige idioom van ‘tantra, loslaten en compassie’, maar is het juist ‘een venijnig goedje.’ Een geuzennaam voor de harde realiteit van de ‘grote zwabber’ die we in dit leven op de onverwachtste momenten met een keiharde klets in het gezicht krijgen.

De onewomanshows van Sara Kroos zijn altijd uiterst persoonlijk, doordrenkt van eigen gevoelens en observaties, maar in haar tiende solovoorstelling maakt ze het publiek deelgenoot van haar ernstige depressie die haar lange tijd uit de theaters hield.

In Zonder verdoving - een verwijzing naar die rauwe, confronterende tijd - keert ze terug op het podium met een programma dat tot haar beste mag worden gerekend.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Sterk wapen

Volledig scherm
Sara Kroos - Zonder verdoving © Krooskunst

Kroos, de openhartige, onbeschaamde en ontroerende kleinkunstenaars lijkt, althans artistiek gezien, gelouterd uit deze aardedonkere periode te zijn gekomen.

Humor is daarbij, zoals vaak, haar sterkste wapen: van knoestige knots tot fijn fileermes - Sara Kroos gebruikt de soms gitzwarte grap als bezweringsmiddel tegen het bestaan dat zo drastisch en dramatisch kan veranderen.

Dat doet ze in een schijnbaar associatieve vertelling die haar naar een bouwmarkt voert waarheen de onhandige Kroos (‘Niet alle potten zijn goede klussers’) voor een doosje mierenlokmiddel is gestuurd.

Ze rafelt in Zonder verdoving die rode draad uit en dat resulteert in hilarische conferences over haar afkeer van fruit, maar evenzeer over een wrang-komische opsomming van spreekwoorden en gezegden waarmee ze suïcide verbindt.

Haar psychose heet een ‘surpriseparty’, het sterke antidepressivum lithium maakt haar weliswaar dik, maar ook ‘verdomde vrolijk.’

Tenslotte knoopt ze de schijnbaar losse eindjes aan elkaar in een beklemmende apotheose.

Zonder verdoving is een juweel van een voorstelling, die nergens therapeutisch of pathetisch wordt. De ontroering die Sara Kroos in haar liedjes oproept is een oprechte. Daartegenover zet ze haar harde zelfspot die goed is voor een even bulderende als bevrijdende lach. Al schrijnt en schuurt diezelfde lach lekker ongemakkelijk.

Gezien: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

 • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
 • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
11950 stemmen