Volledig scherm
PREMIUM
© Jacqueline de Haas

Saskia Noort: Mannen voelen zich geïntimideerd door mij

nieuwe thrillerDe nieuwe thriller van bestsellerauteur Saskia Noort, Huidpijn, gaat over de keerzijde van bekendheid, en het verschil tussen de seksen. ,,Gelukkig vindt de generatie van mijn zoon gelijkwaardigheid wél vanzelfsprekend.''

Volledig scherm
© Jacqueline de Haas
Volledig scherm
© Jacqueline de Haas
Quote

De meeste geliefdes konden niet met mijn roem om­gaan

Saskia Noort

De lange keukentafel met uitzicht op de achtertuin is een heerlijke, zo niet de beste plek in het huis van Saskia Noort. Haar werkkamer is op de eerste verdieping, maar ze werkt eigenlijk vooral hier. Alles is er binnen handbereik: koffie, croissants, en voor na het werken: wijn. Het is het decor van haar drukke leven. De hondenuitlaatservice komt huisgenoot Lola ophalen, dochter Julia, die achter het huis woont, loopt in en uit, zoon Mathieu komt langs, vrienden schuiven aan.

,,Of ik in deze hectiek kan werken? Ja en nee. Ik vind het niet erg om een bepaalde mate van bedrijvigheid om me heen te hebben. Maar het is niet zo dat ik hier mijn boeken schrijf. Al het voorwerk gebeurt hier, maar het echte schrijven doe ik in mijn huis op Ibiza. Op een gegeven moment verlang ik er echt naar om helemaal in m'n eentje op die berg te zitten. Schrijven gaat daar veel beter, er is een totale rustdie ik nodig heb.''

Je boek heeft een soundtrack, What to do?, geschreven en gezongen door je dochter Julia.
,,Halverwege het schrijven dacht ik ineens hoe raar het is dat films een soundtrack hebben en boeken niet. Je kunt een verhaal, of dat nu een scenario is of een boek, heel goed vangen in een liedje. Het geeft het net even iets extra's. Natuurlijk is het ook gewoon een marketingding, maar dat vind ik niet erg. Julia schrijft heel mooie nummers, ik ben blij dat ze dit heeft gemaakt. Ze heeft me los daarvan ook geholpen met het boek. Er komt een 17-jarig meisje in voor. Julia is 21, maar kan zich nog goed voorstellen hoe het is om 17 jaar te zijn. Als ik twijfelde over hoe dat meisje iets zou aanpakken of oplossen besprak ik dat met Julia."

Laat je ook je columns aan haar lezen?
,,Ja, ze leest alles. Mijn zoon Mathieu ook, maar hij vindt het meeste een beetje wijvengezeur. Mathieu en ik hebben samen een column, dus met hem zit ik meer op een schrijf-level. Mathieu is kunstenaar en werkt ook vaak hier in huis. Staat er een week lang een enorm doek in de kamer. Het is heel fijn en vertrouwd, om zo met elkaar te werken. Dan zit de hele familie een potje creatief te zijn. Het moment dat er irritaties zijn, is ook het moment dat het doek weer uit de kamer verdwijnt, of ik naar Ibiza ga."

In je nieuwe boek worstelt Anne, een bekende televisiepresentatrice, met het feit dat mannen geïntimideerd zijn door haar status. Herkenbaar?
,,Ik geloof wel dat mannen geïntimideerd kunnen zijn door mij. Dat heeft niks met ijdelheid of narcisme te maken, het is wat ik zie en ervaar. Mannen vinden me interessant, en willen ook best met mij een nacht, of meer, mee naar huis. Maar als het erop aankomt willen ze toch gewoon dat ik 's avonds een maaltijd voor hen in elkaar draai. De meeste geliefdes konden niet met mijn roem, als je dat zo wilt noemen, omgaan."

Dat maakt de liefde ingewikkeld.
,,Dat is ze ook. Ik heb een nieuwe foto van mezelf op de opslag van mijn boek. Zwart-wit, ik lach niet uitbundig en hou mijn hoofd ook niet schuin. Een don't fuck with me-foto, zo je wilt. In ieder geval een sterke en krachtige. Dat hoort bij het boek natuurlijk. Een vriend zei meteen: 'Schitterende foto, maar deze moet je maar niet op Tinder zetten.' Nou zit ik sowieso niet op Tinder, maar dat is dus wat zo'n foto doet. Mannen schrik aanjagen. Dat vind ik vreemd. Waar vrouwen ongelooflijk zouden vallen op een man die zich krachtig profileert, vinden mannen het echt niet leuk als vrouwen dat doen."

Lees verder onder de foto