Volledig scherm
Mahathir Mohamad © EPA

Schoonvader Dennis Verbaas scoort punten met bezoek aan sultan Johor

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft gisteren een kort bezoek gebracht aan sultan Ibrahim Iskandar van Johor in het Istana Bukit Serene in Johor Bahru. Het was voor het eerst sinds 2003 dat beiden elkaar ontmoetten.

De sultan is een van de kandidaten voor het roulerende vijfjarige koningschap van Maleisië waarover op 24 januari door de raad van vorsten, de Majlis Raja Raja, wordt beslist. Premier en sultan hadden een privégesprek van ruim een uur.

De sfeer moet echter goed zijn gebleven want de sultan, in Nederland bekend als de schoonvader van de met zijn dochter Aminah getrouwde Lissenaar Dennis Verbaas, besloot na afloop om de premier persoonlijk naar het vliegveld te rijden. Dat deed hij in een 34 jaar oude ‘vintage’ Proton Saga, een in Maleisië geproduceerde wagen die een ereplek heeft in de uitgebreide autoverzameling van Ibrahim.

Negen vorsten

Het kantoor van de vorig jaar mei na een afwezigheid van 15 jaar weer premier geworden hoogbejaarde Mohamad (93) had vooraf benadrukt dat het treffen plaatsvond op verzoek van de sultan en dat de afspraak enkele maanden geleden al was gemaakt. Toen was er van een vacature voor het koningschap nog geen sprake.

De Maleisische koning Muhammad V trad zondag na een regeringsperiode van amper twee jaar plotseling terug. De negen vorsten die aan het hoofd staan van negen van de dertien deelstaten moeten op 24 januari uit hun midden een opvolger kiezen. Sultan Ibrahim komt volgens het gebruikte rotatieschema als tweede in aanmerking, na de zieke en al 88 jaar oude sultan van Pahang.

Volgens de premier had hij een ‘vrije gedachtewisseling’ met de sultan en was vooraf afgesproken ‘openhartig en openlijk te spreken, zonder iets achter te houden. Zijne Koninklijke Hoogheid had zijn opvattingen ... Ik had mijn opvattingen’, aldus de evenals de sultan zeer uitgesproken Mahathir Mohamad.

Volledig scherm
Dennis Verbaas tijdens zijn huwelijk met de Maleisische prinses Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah. © RPO Media Services
  1. Stylist Chiel Harten in elkaar geslagen en beroofd

    Stylist Chiel Harten in elkaar geslagen en beroofd

    De Rotterdamse tv-persoonlijkheid Chiel Harten is gisterochtend in Amsterdam mishandeld en beroofd. Chiel deelt een foto van zijn gehavende gezicht en doet in een uitgebreid bericht op Facebook zijn verhaal. Hij hoopt daarmee massaal aandacht te creëren voor dit soort gebeurtenissen. ‘Mijn maatje probeerde de vier jongens nog aan de kant te duwen, op dat moment renden ze lachend weg en riepen ze: ‘GAYS EASY!’’, zo schrijft Chiel, die nu met een hersenschudding en een gebroken neus kampt.
  2. Vader Anna Nooshin overleden: Ik had gehoopt je nog een keer te zien

    Vader Anna Nooshin overleden: Ik had gehoopt je nog een keer te zien

    Anna Nooshin heeft gisteren in een emotioneel bericht op Instagram laten weten dat haar vader is overleden. De 32-jarige vlogster wist dat er een dag zou komen dat hij haar zou verlaten, maar nu het moment daar echt is heeft ze het er moeilijk mee. ‘Toch had ik stiekem gehoopt je nog een keer te mogen zien of te vasthouden. Ondanks het verleden en de afstand tussen ons besef ik me nu hoeveel ik op je lijk, hoeveel ik je heb gemist en hoeveel ik je nog ga missen.’