Volledig scherm
© VPRO

'Schurend' Zomergasten-interview met Louis van Gaal boeit 777.000 kijkers

De VPRO-talkshow Zomergasten, met gisteren als hoofdgast voetbalcoach Louis van Gaal, heeft  zondagavond 777.000 kijkers getrokken. Dat is ruim twee keer zoveel als de seizoenopener vorig week waarin actrice Romana Vrede werd geïnterviewd door presentatrice Janine Abbring. 

De 66-jarige Van Gaal liet in het programma op NPO 2 weten dat het 'voor 90 procent zeker' is dat hij stopt als coach. ,,Maar ik kan nog niet helemaal zeggen dat ik met pensioen ben'', hield hij een duidelijke slag om de arm. Tijdens het gesprek verkneukelden kijkers zich regelmatig aan de uitspraken van Van Gaal. Ook Abbring kreeg er van langs op sociale media. Ze zou zich onvoldoende hebben verdiept in haar gast en onvoldoende kennis hebben gehad over voetbal, zo werd gesteld. Ze zou 'geen match' met Van Gaal zijn geweest. Volgens sommige kijkers werd Abbring tijdens het 'schurende' gesprek op 'van Gaalse wijze' gecorrigeerd. 

De succesvolle voetbaltrainer noemde het 'een eer' dat hij voor het programma is gevraagd. Nog voor de uitzending stelde hij: ,,Het zal een avond zijn over de mens en de coach Louis van Gaal. Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring.''

De komende zondagen ontvangt presentatrice Janine Abbring nog vier gasten: internetpionier Marleen Stikker, schrijver Pieter Waterdrinker, minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes en psychotherapeut Esther Perel.

Sjoerd Mossou on Twitter

Ja, Louis bij Zomergasten viel een beetje tegen, maar laten we eerlijk zijn jongens: de tweets over Louis bij Zomergasten vielen ook een beetje tegen.

Barbara Barend on Twitter

Mooie #zomergasten met Louis van Gaal, het totale mens principe, tranen, activisme, corrigeren van de interviewer. T zat er allemaal in.. en 'wat do you sink' als uitsmijter..

Mario van der Ende on Twitter

Als Janine Abbring zich wat meer in de persoonskenmerken van Louis van Gaal had verdiept was het gesprek ongetwijfeld anders verlopen. Echt ongelijk gesprek in #zomergasten mede veroorzaakt door astronomisch verschil aan vakspecifieke kennis. #zg18

IKfoon on Twitter

net als je schoonvader die niet van ophouden weet.. #Zomergasten https://t.co/IkqYs0U0sv

Donald J. Trump on Twitter

I would love to meet Truus sometime. #zomergasten #zomergasten2018 #LouisvanGaal #zg2018 #zg #JanineAbbring @JanineAbbring

Jochem Myjer on Twitter

In het grootse gedeelte van de wereld vinden ze het geweldig als je zo zelfverzekerd als Louis van Gaal, Ivo Niehe en Mart Smeets bent. In Nederland vinden ze dat erg moeilijk te accepteren. #zomergasten #nederlandsenuchterheid

Barend on Twitter

Het is echt te makkelijk om Janine Abbring weg te zetten als een slechte presentatrice. Dat is ze absoluut niet. Ik zou wel proberen als je #zomergasten host en je moet 3 uur met iemand doorbrengen even te checken of je matcht met je gast. Zit je ook lekkerder in je stoel.

Volledig scherm
© EPA
 1. Danicio ontmaskert Rodanya na Temptation Island: ‘Alle remmen gingen los’
  Temptation Island

  Danicio ontmaskert Rodanya na Temptation Island: ‘Alle remmen gingen los’

  De geluiden lieten tijdens de dreamdate van Danicio en Rodanya weinig aan de verbeelding over, maar vanavond kwam Rodanya er écht niet meer onderuit. Zij en haar vriend Morgan kregen in de laatste aflevering van Temptation Island namelijk beelden voorgeschoteld waarin verleider Danicio uit de doeken doet dat hij het bed met Rodanya heeft gedeeld. Ook ná het Temptation-avontuur. ,,Alle remmen gingen los.”

Poll

De perfecte songfestivalpresentator is:

De perfecte songfestivalpresentator is:

 • Jan Smit (20%)
 • Eva Jinek (10%)
 • Chantal Janzen (24%)
 • Martijn Krabbé (9%)
 • Cornald Maas (3%)
 • Paul de Leeuw (5%)
 • Linda de Mol (5%)
 • Doutzen Kroes (10%)
 • Humberto Tan (9%)
 • Romy Monteiro (5%)
56510 stemmen