Volledig scherm
© ANP

Scootmobiels niet welkom in nieuwe Rijksmuseum

Mindervaliden op een scootmobiel mogen het Rijksmuseum niet meer in, zo is te lezen op de website van het museum. Meneer De Looper was dan ook erg teleurgesteld, toen hem maandagmiddag de toegang werd geweigerd.

De Looper, die compleet afhankelijk is van zijn scootmobiel, heeft een Museumjaarkaart en vindt dat mensen zoals hij gewoon met hun scootmobiel naar binnen moeten kunnen.

Het pas gerenoveerde museum denkt daar echter anders over. 'Vanwege drukte en veiligheid zijn scootmobiels niet toegestaan', staat er op de website. Kinderwagens, rollators en (elektrische) rolstoelen zijn wel toegestaan.

'Belachelijk'
De Looper vindt de regel belachelijk. '400 miljoen heeft dit museum gekost? vraagt hij aan de ticketverkoopster die hem de toegang weigerde. 'En dan kun je niet met een scootmobiel naar binnen?' Volgens De Looper totale onzin. Zijn scootmobiel is namelijk net zo smal als een rolstoel.

'Een scootmobiel is een vervoersmiddel en geen hulpmiddel', verklaart een woordvoerder van het Rijksmuseum. Zo mogen fietsen of scooters ook niet naar binnen. Daarbij is een scootmobiel langer en minder wendbaar dan een rolstoel en omdat ze met een elektromotor worden aangedreven is de kans aanwezig dat de scootmobiel ongewenst naar voren schiet. 'Met alle gevolgen vandien', zegt de woordvoerder. Het rijksmuseum kent na de opening een andere opstelling en telt nu meer vitrines en kunstobjecten dan voorheen, daarom worden ze tegenwoordig ook in de Philipsvleugel geweigerd. Voorheen waren scootmobiels daar nog wel welkom.

Meneer De Looper, die op de voet werd gevolgd door een cameraploeg van AT5, wilde een hartig woordje spreken met directeur Wim Pijbes, maar daarbij werden zij allemaal de deur gewezen.

Niet enige museum
Het Rijksmuseum laat weten dat ook het Van Gogh Museum en het Amsterdam Museum dezelfde regel hanteren. 'Het is een keuze die gemaakt is, maar ik wil graag benadrukken dat minder validen altijd welkom zijn en we voor hun toegang alternatieven bieden'. Zo mogen begeleiders gratis naar binnen en stelt het museum rolstoelen ter beschikking.