‘Seks is wel het laatste waar je aan denkt’

VIDEOVeel kijkers van Expeditie Robinson vragen het zich al jaren af. Wat mogen kandidaten eigenlijk meenemen naar het eiland? Waarom wordt er nooit geflirt of gesekst? Aan de vooravond van een gloednieuw seizoen volgen hier de antwoorden op prangende vragen.

Wat mogen deelnemers van Expeditie Robinson meenemen?
Een tandenborstel, wc-papier, het mag niet mee. Wat wel? Twee onderbroeken, twee zwembroeken, shirt met korte én met lange mouwen, korte en lange broek, twee paar sokken en twee paar schoenen. ,,En stevige stappers voor de proeven en een paar Teva’s voor in het water'', zegt Herold Dat, een van de vier onbekende Nederlanders die meedoet. En de sokken gingen in de sandalen, althans bij tv-maakster Marieke Elsinga (RTL), die zich wel redde met de schamele kledingvoorraad. ,,Na het wassen hing ik mijn kleren dan aan een gefabriceerd waslijntje, zodat de zon de stank eruit brandde.”

Quote

Je moet helemaal naakt staan met een handdoekje, als in een gevangenis

Joëlle Witschge

Wordt er gesmokkeld?
Deelnemers worden streng gecontroleerd en gefouilleerd, maar sommigen vinden mazen in het net, zoals de Witschges. Vader Richard, de oud-profvoetballer (Ajax, FC Barcelona) die met dochter Joëlle (model) meedoet, slaagde erin kleine nepvisjes mee te nemen als aas. Joëlle: ,,Je moet helemaal naakt staan met een handdoekje, als in een gevangenis. Toen ik geweest was, zei ik tegen mijn vader dat ze echt heel streng waren. Alles halen ze overhoop. Daarop heeft hij ze in de tuin in een plantenpot verstopt en is ze 's nachts gaan halen”, aldus Joëlle. Senior: ,,Eerlijk gezegd heb ik veel gevangen, maar niet met die aasjes.” Roelant Fernhout had vitamine B mee: ,,Iedereen smokkelt. Vislijnen worden in kleding genaaid, aspirines verstopt in lichaamsholtes, want ja, die zijn daar als drugs. Het is pep, je bent zo slap.” Herold Dat had een geluksmunt van zijn familie in zijn zwembroek. ,,Maar die hadden ze ontdekt.”

Hebben deelnemers contact met cameramannen?
Nee! Presentator Dennis Weening nam zelf ook deel aan het programma: ,,Ik heb het ook geprobeerd, hoor, want er speelden dat jaar allerlei politieke zaken. Begon ik te vragen, maar ik kreeg - heel vervelend - geen antwoord. Dus in principe zeggen ze niks en houden ze ook afstand.”

Hoe zit het met flirten en seks op het eiland?
De beelden van de natuur, ze zien eruit als een langgerekte Bounty-reclame met witte stranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmen. Denk er half ontblote vrouwen en mannen bij en de seks ligt toch op de loer? Niet dus: er wordt zelfs niet geflirt. ,,Expeditie Robinson is allesbehalve Temptation Island”, lacht Marieke Elsinga. ,,Er worden vriendschappen voor het leven gesloten, maar bij mijn weten zijn er nooit liefdesrelaties ontstaan”, voegt presentatrice Nicolette Kluijver toe. Collega Dennis Weening: ,,Toen Géza Weisz (acteur, red.) meedeed, zei hij me: ik weet dat er nog nooit seks is geweest op Robinson, maar het gaat mij gebeuren. Niet gelukt. Het libido verdwijnt. Je bent alleen maar aan het overleven. Ik weet wat er speelt, maar er is nog nooit iets gebeurd.”

Volledig scherm
© ANP
Quote

Expeditie Robinson is allesbehal­ve Temptation Island

Marieke Elsinga

Laten vrouwelijke kandidaten zich vooraf ontharen? Laseren? Harsen?
,,Ik denk dat alle vrouwen zich hebben laten waxen of harsen”, stelt Elsinga. Collega-survivor en tv-presentatrice Shelly Sterk: ,,Ik heb een poging tot laseren laten doen, maar alles is toch gaan groeien, eigenlijk overal waar je geen haar wil. Ach, je voelt je beetje een junglevrouwtje, maar het hoort erbij en geloof me, een beetje beenhaar is wel het laatste waar je je druk over maakt.”

Quote

Een beetje beenhaar is wel het laatste waar je je druk over maakt

Shelly Sterk

Waar doen de deelnemers hun behoefte?
Plassen wordt vaak in de zee gedaan, voor de grote boodschap heeft iedereen zijn eigen manier. ,,Je vindt wel een plekje, ver weg van de groep. Het hoort er allemaal bij”, zegt Elsinga. Oud-deelnemer en tv-presentator Koos van Plateringen (Shownieuws) groef met zijn ‘kamp’ een gat in de grond. ,,En daar hingen we dan boven.” Shelly Sterk, een van de huidige deelnemers, zocht ook een eigen plekje in de bosjes. ,,In de zee was niet handig, want dan word je achtervolgd door je eigen drol. Maar eigenlijk valt het allemaal wel mee, want als je niet eet, hoef je ook niet zo vaak.”

Volledig scherm
© ANP