Volledig scherm
© ANP

Seksfilmpje van Patricia Paay is toch nog uitgelekt

UpdateWaar Patricia Paay (67) de afgelopen tijd voor vreesde is vanmiddag werkelijkheid geworden: een kort seksfilmpje waarin de polderdiva en een onbekende man elkaar verwennen in een ligbad is uitgelekt via sociale media. De spraakmakende plasseksbeelden, waarvan onduidelijk is of ze authentiek zijn, worden sinds de verspreiding ervan, massaal gedeeld.

Volledig scherm
Patricia met Robbert Hinfelaar: haar echtgenoot sinds medio januari 2017. © Hollandse Hoogte

In het pornovideootje zit 'Patricia' bloot in een leeg ligbad met voor haar een man in zichtbaar opgewonden toestand. Waarschijnlijk heeft de man de beelden gemaakt. Patricia Paay en haar advocaat waren niet voor commentaar bereikbaar. Een woordvoerder van de politie Noord-Holland laat weten dat Paay morgen aangifte doet. ,,Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of nader onderzoek nodig is'', aldus de zegsvrouw.

Volgens portretrechtdeskundige Charlotte Meindersma is het verspreiden van zo'n filmpje laster en smaad. ,,De maximale straf daarvoor één jaar cel of een geldboete van maximaal 8200 euro'', twitterde zij vandaag. Ze adviseert Patricia aangifte te doen. ,,Het Openbaar Ministerie kan dan uitzoeken wie er achter het Twitteraccount zit en vanaf welk IP-adres het filmpje is geplaatst'', liet Meindersma weten aan RTL Boulevard.

Het regent inmiddels reacties. Gordon is woest: ,,Degene die dit verspreid heeft moet psychisch niet in orde zijn of gewoon zo dom om te realiseren wat je kan aanrichten bij iemand. Dat ik het onbegrijpelijk vind dat je je als BN'er in deze compromiterende positie laat filmen blijf ik het triest vinden dat er iemand is die dit op zijn geweten wil hebben.'' Showbizzdeskundige Marc van der Linden denkt dat Paay zich kan opmaken voor misschien wel de grootste schadevergoeding ooit in de Nederlandse mediageschiedenis. ,,En terecht'', zo meent hij.

Oud-presentatrice Manon Thomas vindt het vreselijk voor Patricia Paay, zo liet ze vanmiddag aan het AD weten. Thomas maakte 10 jaar geleden iets soortgelijks mee. Op sociale media worden de golden shower-beelden van Patricia vergeleken met die van voormalig ADO-keeper Stefan Postma. Van hem dook in 2006 een behoorlijk pikant filmpje op waarin te zien was hoe hij seks had met een vrouw. De beelden waren drie jaar daarvoor met zijn toestemming gemaakt. Nadat zijn relatie met de Britse vrouw was verbroken, probeerde zij hem met de schokkende beelden te chanteren.

Postma reageerde vanavond exclusief aan het AD: ,,Alles komt bij mij weer naar boven. Dat ik er nu weer mee geconfronteerd word, na tien jaar, zegt genoeg. Vervelend want je wilt verder met je leven. Het is een zwarte periode in mijn leven. Voor haar is het belangrijkste nu om dit een plekje te geven want je komt er nooit meer vanaf, zeker niet in deze tijd waarop alles wordt gedeeld via social media. Ik leef met haar mee."

Patricia is onlangs getrouwd met de 32-jarige miljonairszoon Robbert Hinfelaar. Daarvoor had zij relaties met twintigers Nicky van Dam en vervolgens automonteur Maurice Dix. Paay was jarenlang getrouwd met Adam Curry. Hij verliet haar voor fotografe Micky Hoogendijk.

Johan Langelaar, de advocaat van de polderdiva, kon gisteren niet zeggen of de beelden daadwerkelijk waren gelekt. ,,Patricia Paay kan ze niet naar mij doorsturen, daaruit concludeer ik dat zij ze in ieder geval niet heeft'', liet de advocaat aan het AD weten.

De advocaat heeft gisteren contact opgenomen met misdaadverslaggever John van den Heuvel, bij wie Paay zich maandag meldde met de mededeling dat zij vanwege een zakelijk conflict wordt gechanteerd met pikante beelden. Vervolgens deed ze aangifte van chantage.

'Gefotoshopt'
Volgens Langelaar is vooralsnog onbekend of het om al dan niet gemanipuleerde beelden gaat. ,,Ik heb eerder gezegd dat ze gefotoshopt zouden kunnen zijn, of op een andere wijze bewerkt. Die mogelijkheid bestaat dus, maar zeker weten doen we het niet. Alles is tegenwoordig technisch mogelijk.''

Mochten de seksueel getinte beelden echt zijn, dan kan de oud-zangeres zich beroepen op het portretrecht. ,,Dan heeft zij een sterke zaak en zal ik haar civielrechtelijk bijstaan. En dan heb ik het nog niet eens over de emotionele schade die het haar toebrengt. Het is uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om over te gaan tot vervolging.''

La Paay heeft een idee wie er achter de chantage zit. Iemand probeert haar zwart te maken. Langelaar: ,,Het is van de zotte. Ze is nota bene net getrouwd, dit is echt verschrikkelijk. Mochten de beelden bestaan en verspreid worden, dan zal Patricia dat absoluut niet leuk vinden.''

Lees alles over de zaak-Patricia Paay in het dossier.