Volledig scherm
Stromae. © EPA

Serieuze psychische terugval voor Stromae

Het gaat nog altijd niet goed met Stromae. Het Belgische popicoon heeft last van psychische problemen door de bijwerkingen van malariapillen. In een dubbelinterview met modeontwerper Karl Lagerfeld in het Franse dagblad Libération laat hij weten te kampen met een terugval.

Quote

Ik ben volledig de kluts kwijt. Dat is helemaal niet fijn

Stromae

Na zijn grote succes in 2015 deed Paul van Haver, de echte naam van Stromae, met zijn tournee ook een gedeelte van Afrika aan. Hij moest zijn optredens echter afzeggen, omdat hij slecht had gereageerd op het antimalariamiddel Lariam. Later bleek dat hij leed aan een psychische aandoening veroorzaakt door het medicament.

Meer dan twee jaar later worstelt hij nog altijd met de naweeën daarvan, zo legt hij uit aan Karl Lagerfeld. ,,Een tijd geleden ben ik in het ziekenhuis opgenomen. Ik ben nog steeds in behandeling en daarom sta ik elke dag pas laat op”, vertelt hij. ,,Ik heb verschrikkelijk slecht gereageerd op Lariam en dat was heel erg.”

Terugval

Het ging weer wat beter met Stromae, maar nu geeft hij toe dat hij een serieuze terugval heeft gehad, waardoor hij niet meer zo goed kan functioneren. ,,Ik ben volledig de kluts kwijt. Dat is helemaal niet fijn. Ik leg mezelf daarom ook geen ingewikkelde schema’s op.”

,,Hoe manifesteert zich dat dan?”, vraagt Lagerfeld zich in het gesprek af. ,,Ik ben duizelig en heb last van angstaanvallen.” Zijn dagen beginnen doorgaans pas
’s middags en ’s avonds. ’s Nachts schrijft hij en maakt hij muziek.

Concerten

Zijn muzikale carrière staat mede door zijn gezondheidsproblemen op een laag pitje. ,,Thuis maak ik nog muziek, maar ik heb geen zin om uit te gaan”, vertelt de zanger. Hij heeft het ook een beetje gehad met optreden. ,,Ik hield er erg van, maar op dit moment niet meer. Ik heb 210 concerten gedaan in twee jaar tijd. Dat is te veel.”

En hoe ziet de toekomst eruit? “Ik krijg vaak vragen over hoe het staat met mijn tweede album”, zegt Stromae. ,,Mijn hoogste prioriteit is echter mijn gezondheid. Ik moet me eerst weer goed in mijn vel voelen.”

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (60%)
  • Maan - Ik kom eraan (15%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (16%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (5%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (5%)
8314 stemmen