Volledig scherm
Shakira © AP

Shakira voor de rechter: ‘Heb altijd voldaan aan belastingplicht’

Shakira heeft zich vandaag voor de Spaanse rechter moeten verantwoorden. De zangeres wordt verdacht van het ontduiken van meer dan 14,5 miljoen euro aan belasting via belastingparadijzen. Zelf ontkent ze dat. ,,Shakira heeft altijd voldaan aan haar belastingverplichtingen in elk land waar ze heeft gewerkt”, aldus het PR-bureau dat haar woordvoering doet.

Justitie in Barcelona denkt hier heel anders over; zij heeft vorig jaar maar liefst zes aanklachten tegen Shakira ingediend. Eerder werd de zaak door de belastingdienst zelf behandeld, maar omdat Shakira niet wilde schikken, is de zaak aan justitie overgedragen.

,,Shakira heeft altijd, ook in de periode tussen 2011 en 2014, voldaan aan haar belastingverplichtingen in elk land waar ze heeft gewerkt”, valt te lezen in een statement van het PR-bureau. Daarnaast zou Shakira, nadat ze op de hoogte was gebracht van een bedrag dat ze aan de Spaanse belastingdienst moest betalen, direct de geldsom hebben overgemaakt.

Er is vooralsnog niks bekend over de uitspraak van de rechter.

Advocaten

De belastingdienst gaat ervan uit dat Shakira in de jaren 2012-2014 in of bij Barcelona heeft gewoond. Dat wil bij deze dienst zeggen: meer dan de helft van de tijd. Shakira’s advocaten stellen dat ze officieel op de Bahama’s woonde. De zangeres heeft ooit een huis op de Bahama’s gekocht met haar toenmalige vriend Antonio de la Rúa, de zoon van een Argentijnse president. Maar volgens de Spaanse aanklagers is ze daar in al die jaren (2012-2014) geen dag geweest.

De popster heeft in die tijd volgens de aanklagers met een netwerk van zeker veertien ondernemingen inkomsten verborgen gehouden. Shakira is officieel sinds 2015 woonachtig in Spanje. Ze heeft sinds 2011 een relatie met de Spaanse voetballer Gerard Piqué, die uit Barcelona komt en die bij FC Barcelona speelt. Ze hebben twee kinderen.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (21%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (19%)
3453 stemmen