Volledig scherm
PREMIUM
1975: regisseur Steven Spielberg in de bek van de haai Bruce tijdens de opnames van de film Jaws . © Universal

Sinds Spielbergs kaskraker Jaws zijn haaienfilms onuitroeibaar

Steven Spielberg heeft heel wat op zijn geweten toen hij in 1975 met Jaws zijn grote witte haai introduceerde. Sindsdien duiken geregeld haaienfilms op in de bioscoop. Nieuwste voorbeeld: The Meg, waarin een haai van 22 meter (een megalodon) toeslaat.

Volledig scherm
The Meg © Warner Bros

Haaien zijn er altijd geweest in Hollywood. Maar meestal worden daarmee grijpgrage, nietsontziende, op geld en macht beluste producenten bedoeld. Met Harvey Weinstein als het summum van deze mensensoort.

Toch laten filmmakers zich op het witte doek graag verleiden om bloeddorstige haaien op hun publiek af te sturen. Haaienthrillers zijn een onuitroeibaar subgenre in de bioscoop.

Alles heeft natuurlijk te maken met Jaws. De nog jonge Spielberg maakte midden jaren 70 diepe indruk met zijn haaienavontuur dat zo realistisch was dat veel Amerikanen niet meer in zee durfden te zwemmen. Het onverwachte succes was zo groot dat er niet alleen een trits vervolgfilms kwamen - Jaws 2 tot en met Jaws 4 - maar ook heel veel slechte tot heel beroerde imitaties die inspeelden op de angst voor de kaken van deze zeemonsters. Een vervelende bijkomstigheid was dat de jacht op witte haaien een rage werd en door de autoriteiten oogluikend toegestaan

Of dat beeld van deze onderzeese sluipmoordenaars strookt met de werkelijkheid
klopt is twijfelachtig. In de documentaires van National Geographic wordt benadrukt dat haaien er niet op uit zijn om mensen met hun kaken te vermorzelen. ,,Het zijn hersenloze eetmachines – ze vreten alles op wat hen voor de kiezen komt’’, is de conclusie van de makers. Haaien zijn met andere woorden de vuilnismannen van de oceanen.

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (57%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (43%)
15521 stemmen