Volledig scherm
© Dingena Mol

Sjoukje Hooymaayer ziet af van behandelingen tegen eierstokkanker

UpdateSjoukje Hooymaayer, bij het grote publiek vooral bekend van haar rol in de hitserie Zeg 'ns Aaa, heeft besloten zich niet verder te laten behandelen aan een ver gevorderd stadium van eierstokkanker. De 77-jarige actrice, die haar rol in de musical My Fair Lady vorige week neerlegde vanwege haar ziekte, laat in een ontroerende brief weten 'af te zien van zware en ingrijpende behandelingen'.

Quote

Het leven moet geleefd en gevierd worden

Sjoukje Hooymaayer

Volgens Hooymaayer, zo schrijft ze in een officiële verklaring die vandaag door haar goede vriend en theaterproducent Hans Cornelissen is vrijgegeven, is de kans op genezing minimaal omdat de bij haar geconstateerde ziekte veel ernstiger is dan aanvankelijk werd aangenomen. ,,Daarom heb ik besloten af te zien van behandelingen.'' En: ,,Het leven moet worden gevierd.''

Ze meldt verder: ,,Ik voel me gekoesterd in de liefde en aandacht van mijn kinderen, familie, vrienden en collega's. Ik realiseer me dat er vrijwel niemand is die in zijn of haar familie, of naaste omgeving, niet iemand kent die door deze ziekte getroffen is en ik wens al diegenen sterkte.'' Ondanks haar ziekte neemt de actrice nog geen afscheid van het publiek. ,,Ik wil absoluut, als dat gaat, weer het toneel op om met volle teugen te genieten van de interactie met de zaal en van mijn collega's. Want dát ervaren geeft energie en joie de vivre (levensvreugde, red.) Het leven moet geleefd en gevierd worden."

Hooymaayer en haar naasten willen in alle rust proberen verder te gaan met haar leven. ,,Ik hoop dat men mijn privacy en die van mijn familie wil respecteren.'' Hans Cornelissen, zo vertelde hij vanmorgen aan deze site, verwacht dat Hooymaayer volgende maand toch weer op het podium kan staan. De actrice heeft aangegeven haar rol in My Fair Lady nog één keer of misschien iets vaker te willen spelen. 

Cornelissen maakte anderhalve week geleden het slechte nieuws over Hooymaayer bekend. ,,De ziekte is enige dagen geleden ontdekt. Momenteel wordt door de artsen een behandelplan opgesteld'', vertelde hij. Maar dat laatste wil de actrice dus niet meer. Volgens Cornelissen werd Hooymayer door het publiek omarmd. ,,Ze genoot ervan weer op de planken te staan en heeft een warme en hechte band opgebouwd met alle collegae. We leven vanzelfsprekend allemaal zeer met haar mee.''

Rotperiode

Volgens Carry Tefsen, jarenlang haar collega bij Zeg 'ns Aaa, reageert Hooymaayer op een manier zoals zij 'het ook zou willen' als het haar zou overkomen. ,,Als je ermee wordt geconfronteerd, zul je in eerste instantie denken: ik wil er vanaf. Maar als je dan hoort dat de ziekte in een ver gevorderd stadium is, weet je dat de kans groot is dat het niet meer goed komt. En als je dan het ziekenhuis ingaat, begin je meteen aan een rotperiode. En ben je al bezig met het einde. Terwijl je de tijd die je dan nog hebt, beter kunt benutten met familie, of als ze dat nog wil en kan, op het podium.''

,,Ik vind het heel verstandig en dapper dat ze dat zo doet. En ook heel goed dat ze dat meteen openbaar maakt. Dan weet iedereen het ook maar”, aldus Tefsen (79), die enkele weken geleden nog een reünie had met de oude cast van Zeg 'ns Aaa. Daar was ook Manfred de Graaf (79), die schrok van het bericht over zijn oud-collega. De voormalige acteur gunt Hooymaayer een comeback op het podium ‘voor 1000 procent'. ,,Fantastisch dat ze dat fiat krijgt van de doktoren en dat ze daar aan wil denken en werken. En het verbaast me niet dat zij wil terugkeren. Als er één in staat is om te knokken dan is het Sjoukje, die een gigantisch uithoudingsvermogen heeft. Zij heeft een Ausdauer van twintig werkpaarden. Veel respect voor haar om door te gaan met het leven dat zij het mooist vindt.”

Fietsen

Hooymaayer maakte na een afwezigheid van 12 jaar haar rentree op de Nederlandse podia met haar vertolking van de rol van Mrs. Higgins in de musicalproductie My Fair Lady. ,,Dit verleer je nooit'', liet ze in november weten tijdens de galapremière. ,,Het is als fietsen of zwemmen. Als je dat eenmaal geleerd hebt, dan doe je dat zo weer.'' Ze prees de professionele cast. ,,We hebben heel harmonieus gewerkt. En het was heel ontspannen.'' Hooymaayer deelde haar rol vanaf de première met actrice Gerrie van der Klei, die de rol nu fulltime overneemt.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© KIPPA