Volledig scherm
© Laurens Niezen

'Slachtoffer aanrijding Gerard Joling is er slecht aan toe'

UpdateDe hoogbejaarde vrouw die gisteren in het centrum van Aalsmeer werd aangereden door Gerard Joling ligt in het ziekenhuis met een groot aantal botbreuken. Volgens woordvoerder Rob van der Veen van de politie-eenheid is ze er zeer slecht aan toe. Ernstig: ,,Het is gezien haar hoge leeftijd nog maar de vraag hoe haar herstel zal verlopen. We moeten echt afwachten hoe dit afloopt''.

Volledig scherm
© anp

Vanmorgen circuleerde op internet het gerucht dat de vrouw, die gisteren bij het oversteken met haar rollator werd geschept door de SUV die werd bestuurd door de 55-jarige zanger, maar liefst 60 botbreuken zou hebben. Van der Veen: ,,Dat aantal is overdreven. Er is sprake van meerdere breuken en ze is er naar omstandigheden slecht aan toe''. De identiteit van de vrouw is uit privacyoogpunt niet vrijgegeven door de politie. Haar familie is inmiddels op de hoogte gebracht en bij haar in het ziekenhuis.

Klap
Het ongeluk vond gistermiddag plaats in Aalsmeer: de woonplaats van Gerard Joling. Het slachtoffer werd door de klap gelanceerd en kwam keihard op het asfalt terecht. Volgens een toevallige passant stak de vrouw de straat over, waarna ze door de auto van de zanger werd aangereden. Een ooggetuige meldde later aan de zender AT5 dat Joling zelf achter het stuur zat.  De vrouw was nog aanspreekbaar en is per ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Gisteren meldde de politie al dat het slachtoffer botbreuken heeft. Vandaag werd duidelijk dat ze een groot aantal botten brak. 

Politiewoordvoerder Van der Veen: ,,De politie heeft na het ongeluk terplaatste direct een verkeerstechnisch onderzoek gedaan. Dat heeft geruime tijd geduurd. De resultaten daarvan zijn niet openbaar. De bestuurder van de SUV is meegenomen naar het bureau voor verhoor. Nadat hij een verklaring had gegeven is hij weer vertrokken. Er was hoe dan ook geen alcohol in het spel. En de wagen reed niet te hard''.

Geschrokken
Gerard Joling en zijn manager Wino Omzigt, die zeer waarschijnlijk bij de zanger in de auto zat tijdens de aanrijding, hebben nog niet gereageerd op het ongeluk. Vanmorgen waren ze niet voor commentaar bereikbaar. Wel kwam er via RTL Boulevard een korte reactie van Mark Teurlings, de advocaat van Joling. ,,Hij heeft vannacht niet geslapen en is enorm aangeslagen door wat er is gebeurd''. Volgens de advocaat vertelde Gerard hoe hij in Aalsmeer stopte voor een zebrapad om de oude vrouw te laten oversteken. ,,Het leek of ze dat toch niet ging doen en toen trok Gerard weer op. Maar toen zette de vrouw toch een stap''. De jurist vervolgt: ,,Voor Gerard is het het belangrijkste  dat het goed komt met de vrouw. Het had zijn moeder kunnen zijn, zo voelt hij dat''.

Volgens strafrechtadvocaat Oscar Hammerstein riskeert Joling een strafrechtelijke vervolging. ,,Het feit dat de politie hem heeft meegenomen, dat duidt er wel op dat de politie het als een ernstig feit ziet'', aldus Hammerstein aan RTL Boulevard.

Fruitmand
Hoe dan ook is de Toppers-zanger zich wild geschrokken. Dat zegt zijn collega Jeroen van der Boom. ,,Het is pure pech geweest. Natuurlijk reed Gerard niet te hard en was er ook geen drank in het spel. Dit kan iedereen overkomen. Nu blijkt maar weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit'', aldus Van der Boom die meeleeft met de vrouw. ,,Gerard baalt er vreselijk van. Hij gaat zeker een fruitmand langsbrengen''.

Gerard Joling treedt momenteel samen met Jeroen van der Boom en René Froger op in de Amsterdam Arena met de Toppers-concerten. Het glitter- en glamourtrio heeft nog drie concerten voor de boeg: vrijdag, zaterdag en zondag. Of de nog onvoorspelbare nasleep van het ongeluk gevolgen heeft voor de optredens is onbekend. ,,Het is nog te vroeg om daarover iets te kunnen zeggen'', aldus een woordvoerster van het bureau dat de publiciteit voor de Toppers doet. Ook Benno de Leeuw, samen met René Froger bedenker van het Toppers-concept, wil en kan niet op de zaken vooruitlopen. ,,Daarvoor heb ik op dit moment onvoldoende informatie''.